Koszorút helyeztek el Bottyán János szobránál

2023.11.17. 12:30

Nemzetünk egyik hősére emlékeztek Lentiben

Bottyán János néhai kuruc generális tiszteletére rendezett csütörtökön megemlékezést Lentiben a város önkormányzata és a Szépkorúak Civil Szervezete az Átkötő úton található szobránál. Ünnepi beszédet Drávecz Gyula alpolgármester mondott.

Korosa Titanilla

Drávecz Gyula mondott beszédet a megemlékezésen

Fotó: Korosa Titanilla

Drávecz Gyula emlékező gondolataival felidézte Vak Bottyán életútját.

- A Magyar Honvédség 26. Gépesített Lövészdandára 1990-ben vette fel Bottyán János nevét és viselte azt 1997-es jogutód nélküli megszűnéséig - kezdte. - Ki volt Bottyán János? Magyar katona, nemzeti hős, császári ezredes, majd kuruc generális, a Rákóczi-szabadságharc legjelentősebb, a magyar hadtörténet egyik legsikeresebb hadvezére. Bottyán haditettei idején a világ a felvilágosodás korát élte. A 30 éves háború után megkezdődtek az első tengeri ütközetek a világ újrafelosztásáért. A határvédelemből adódó állandó katonai készenlét, a török erőkkel folytatott csatározások szinte felemésztették a katonaság erejét. Bottyán János volt az, akinek fegyverténye Érsekújvár bevétele volt 1704. november 16-án. A hely nem volt ismeretlen számára, hisz jó negyven évvel azelőtt a törökök által uralt erődítménybe álruhában belopózva a vásárosok közé hajított egy dervist a toronyból, majd a kapuőrző janicsárt ledurrantva kicsalta a várból a törököt, hogy aztán huszárjaival rendet vágjon közöttük - elevenítette fel a szónok Bottyán 319 esztendővel korábbi vakmerő furfangját, majd további harci tetteiről is szólt.

Azzal zárta gondolatait, hogy emlékezzünk Bottyán Jánosra a nemzeti szabadságért indított küzdelem hőseként. Őrizzük meg mindazok emlékét, akik egyforma lelkesedéssel gyülekeztek a hazáért és szabadságért feliratú zászlók alatt.

A ünnepségen dr. Paczolay Ilona és Krisztánovics György szavalatai hangzottak el, majd a megemlékezők elhelyezték koszorúikat, mécseseiket a szobornál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában