Az összetartozás érzését hivatott jelképezni

2023.11.26. 15:27

Megáldották szombaton Szentkozmadombján a kettőskeresztet

Szabadtéri szentmise keretében áldották meg szombaton délután azt a 6,1 méter magas kettőskeresztet, amit Szentkozmadombján állítottak lakossági kezdeményezésre. Az egyházi ceremóniát három pap, Földes Ferenc egykor Argentinában is szolgált piarista és dr. Papp Tamás ferences szerzetesek, valamint Nagy Tamás katolikus plébános vezette.

Gyuricza Ferenc

Dr. Papp Tamás (balról), Földes Ferenc és Nagy Tamás az újonnan állított kettőskereszt előtt tartott szabadtéri szentmisén

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Arany János utcában, magánterületen felállított kereszt készítője a falu polgármestere, Káli Lajos volt, aki az áldást követően elmondta: a területet annak tulajdonosa, Harsányi-Black Erzsébet és férje, Donald Black bocsájtotta rendelkezésükre, s ők voltak a kereszt állításának ötletadói is. Azt szeretnék, ha az ősi szimbólum – aminek egyik ágába időkapszulát is elhelyezett a polgármester – a békét, az összetartozást és az összefogást is jelképezné, ugyanakkor a terület egykori, már régen elhunyt korábbi tulajdonosaira is emlékeztetné a falu lakóit, akiknek háza valamikor ezen a helyen állt. A település önkormányzatának és a jelenlegi tulajdonosnak több konkrét elképzelése is van a területtel, a falu érdekébern szeretnének ott további fejlesztéseket megvalósítani. Ennek a közös gondolkodásnak volt az első, s egyben szimbolikus lépése is a kettőskereszt állítása. 

Fotó: Gyuricza Ferenc

Harsányi-Black Erzsébet köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen módon is hozzájárultak a park kialakításához, a kereszt állításához, illetve a felszentelési ünnepséghez. Úgy fogalmazott: azért szeretnék használatra felajánlani a területet, hogy a falunak legyen egy olyan pontja, ahol a szeretet és az összetartozás érzése kapcsolja össze a helyi lakosokat, a településhez kötődő, valamint az oda ellátogató személyeket. Férje ugyancsak köszönetet mondott a jelenlévőknek a támogatásért.  

A keresztszentelési ünnepség szeretetvendégséggel zárult, ahol Harsányi-Black Erzsébet olyan borral kínálta a megjelenteket, amit Szent Márton közelmúltban megtartott ünnepnapján dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye főpásztora áldott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában