Talaj, növény meghálálja

2023.11.30. 12:30

Erdei avarból bio trágyalé?

A természetes kertészkedés klubnapok soron következő foglalkozásán ismét egy lelkes csapat jött össze, még az időközben megeredt hó sem tántorította el őket a kerti munkától az elmúlt szombaton. A Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház által szervezett rendezvény idén már a hetedik volt a sorban, ami a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajta Programjának támogatásával valósult meg.

Antal Lívia

Az elültetett szelídgesztenye mellett (balról jobbról): Szabadvári Anita, Brindza László, Széles Laura, Bejczi András, Szabados Apolka, Dr. Vajda Veronika Zsófia, Szalai Marietta, Jármezei Judit

Fotó: Antal Lívia

- Az egész napot azért nem kellett kint tölteni, mert a novemberi klubtalálkozó is előadással kezdődött az Eső Után - Regeneratív Tájtervezés ökologikus táj- és kertépítő mérnökével, Szalai Marietta permakultúra tervezővel, mondta érdeklődésünkre Nagy Anita Lilla, a Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház vezetője. - Ezt követően fermentált avarból trágyalé alapot készítettünk, amit megfelelő hígításban kipermetezhetünk majd a kertbe. Ezzel a mikrobákra terelődött a figyelem, mely témában megtudtuk, hogy az erdei avar erjesztésével készíthetjük el az egyik legváltozatosabb mikroorganizmusokat tartalmazó bio trágyalevet, amely javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízmegtartó képességét, serkenti a növények növekedését és gyorsítja a komposzt bomlási folyamatait. A nap zárásaként pedig elültettünk egy szelídgesztenye fát a kertbe, miközben a hó is elkezdett esni.

A természetes kertészkedés klubnapok résztvevői a korábbi EKF (Európa Kulturális Fővárosa) Gyümölcsöző mintakert Alsópáhokon elnevezésű projektben is közreműködtek, ismertette Nagy Anita Lilla. Kérték a további rendszeres találkozás lehetőségét, ezért a közösségi mintakerthez kapcsolódó tudásmegosztó alkalmakat márciustól szervezik az Alsópáhoki Alkotóházban. December 9-én tartják az utolsó programot,

amelyen Víg Vitália lesz a vendégük. A talajökológus talajegészség, regeneratív kertészkedés, talajélet és annak serkentése és komposztálás témákban tart interaktív előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában