Hetedik alkalommal rendezték meg

2023.11.07. 15:48

A pálos rend emlékhelyei Iharosban

A magyarországi pálos rendhez fűződő kapcsolat kifejezése érdekében már hetedik alkalommal szerveztek programot Iharosban és a vele szomszédos Pogányszentpéteren. A szombati rendezvény a tervek szerint gyalogos zarándoklattal kezdődött volna, ám az a felázott erdei talaj és a várható rossz időjárás miatt végül elmaradt.

Gyuricza Ferenc

Az ünnepi szentmisét Puskás Antal tartományfőnök (balról) vezette

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Fehér Barátok emlékezete elnevezésű programot ezért némileg módosult tartalommal rendezték meg. A résztvevők megtekinthették a környéken található pálos emlékhelyeket, majd déli 12 órakor az iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban Puskás Antal, a pálos szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke vezetésével ünnepi szentmisét tartottak.

A pálos rend – amelynek tagjait az öltözékük alapján fehér barátoknak is nevezték – az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, amit 1250-ben a Patács-hegyi és pilisi remeték egyesítésével Boldog Özséb esztergomi kanonok hozott létre. A szerzetesrend Zalában és Somogyban is jelen volt, az iharosi kolostor az első bázisaik közé tartozott, de Pogányszentpéteren is volt kolostoruk, ennek feltárását néhány évvel ezelőtt kezdték meg. A Fehér Barátok emlékezete elnevezésű program célja a pálos emlékhelyek bemutatása, illetve a ma is működő rend népszerűsítése.

A szombati rendezvény a délután során kulturális és hagyományőrző programokkal folytatódott, így bemutatták Czigóth Sándor iharosi származású operatőr pálos kolostorokról szóló filmjét, továbbá a résztvevők – november 4-e lévén – a nemzeti gyásznap alkalmából az ’56-os szabadságharcosok kopjafájánál is lerótták kegyeletüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában