Világkonferencia a tavak védelmében

2023.11.21. 18:30

A nyugat-balatoni térséget több polgármester és civil szakember képviselte

A 19. Living Lakes-konferenciát rendezték a napokban, ezúttal a Balatonnál. A füredi tanácskozáson Zalából több polgármester és szakember is részt vett.

Péter B. Árpád

A nyugat-balatoni delegáció a világkonferencia szünetében, b-j: Kőhalmi Balázs, Gál Lajos, Fodor Márk, Vincze Tibor (Fotó: ZH)

A világ tavainak fenntartható használata érdekében szervezték meg Balatonfüreden az idei Living Lakes-t, vagyis a Tavak világkonferenciát. A rendezvény a tudomány, a kultúra és a kormányzás összekapcsolását tűzte ki célként, s a mostani tanácskozásra a világ számos országából és az ENSZ-től is érkeztek vendégek.

Az Európai Élő Tavak Szövetségének munkájában 2004 óta jelentős szerepet vállaló Balatoni Civil Szervezetek Szövetségét többen képviselték a plenáris ülésen, köztük zalai polgármesterek és civil közösségek vezetői. A tanácskozáson elhangzott: a világ tavainak védelme érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni az édesvízkészletekkel való gazdálkodásra, s az ezzel kapcsolatos úgynevezett dublini alapelvek betartására. Fontos feladat továbbá, hogy felhívják a figyelmet „a közösségi részvétel fontosságára a vizeket érintő fejlesztésekben és a vízgazdálkodási döntésekben”, foglalta össze az elhangzottak Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

Az Európai Élő Tavak Szövetségének célja az, hogy „klímamegoldásokkal hozzájáruljon a vizes élőhelyek biológiai sokféleségének megőrzéséhez, a vízi ökoszisztémák védelméhez és szerepük megerősítéséhez Európában”, tette hozzá a nyugat-balatoni nagyközség első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában