Szakmákkal és lehetőségekkel ismerkedtek

2023.11.09. 17:30

A keszthelyi pályaválasztási kiállításon bemutatták a térség kínálatát a fiataloknak

Szakmákkal és továbbtanulási lehetőségekkel ismerkedhettek a keszthelyi és a zalaszentgróti járás nyolcadikos diákjai a Zala Vármegyei Kormányhivatal A te utad című programján, amelynek a Csány-Szendrey-iskola adott otthont a Balaton fővárosában.

Péter B. Árpád

Dr. Sifter Rózsa: Azon munkálkodunk, hogy a zalai fiatalok lehetőleg a szülőföldjükön találják meg a boldogulást

Fotó: Péter B. Árpád

A nap során bemutatkoztak a térség középfokú oktatási intézményei, a fiatalokat pódiumbeszélgetések várták szakképzésben tanuló diákokkal, illetve már befutott szakemberekkel, s interaktív bemutatókat is tartottak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Emellett szüleiket és osztályfőnökeiket is invitálták a szervezők konferenciára és beszélgetésre.

Az egész napos programot a kormányhivatal a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, a zalai kereskedelmi és iparkamarával, illetve a Nagykanizsai Tankerületi Központtal közösen szervezte. A megnyitón dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja leszögezte: a kormány már 2014-ben célként tűzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését, „2023-ra pedig oda jutottunk, hogy mindenki talál magának munkát, aki dolgozni akar”. Hozzáfűzte, ma már nem a munkanélküliség, sokkal inkább a munkaerőhiány okoz problémát.

Manninger Jenő szerint az ország további fejlődéséhez elengedhetetlen a képzett munkaerő
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Sifter Rózsa kiemelte, aki akar, el tud helyezkedni, ráadásul az átlagbérek is folyamatosan emelkednek, „így biztató jövő előtt állnak gyermekeink”. A pályaválasztási kiállítás pedig abban segíti őket, hogy megtalálják a számukra leginkább testhez álló hivatást, mondta a főispán, aki arról is beszélt: azon munkálkodnak, hogy a zalai fiatalok lehetőleg a szülőföldjükön találják meg a boldogulást.

– Az informatikai, mérnöki végzettséggel rendelkezőknek komoly lehetőségei vannak, az építőiparban is folyamatos a munkaerő-kereslet, s a logisztika területén is bőven akad álláshely a vármegyében, a kormányhivatal az államigazgatás iránt érdeklődőknek kínál biztos életpályát, a Balaton vonzáskörzetében pedig a turizmus és a vendéglátás ad perspektívát – sorolta dr. Sifter Rózsa.

A rajzpályázat nyertesének, a hévízi Rezi Izabellának Manninger Jenő és dr. Sifter Rózsa adta át az első díjat
Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott, a városnak évszázadok óta jó iskolái vannak, amelyek bőséges kínálattal várják az oda jelentkezőket. Szerinte az ország további fejlődéséhez elengedhetetlen a képzett munkaerő, ezért is fontos a szakképző intézmények magas színvonalú tevékenysége, s persze kellenek az ehhez hasonló, a pályaválasztást segítő rendezvények is.

A rajzverseny díjazottjai (b-j) az eredményhirdetés után: Tomonicska Vince, Pap Eszter Lili, Aranyos Sára, Gáspár Janka, Kolics Csenge, Rezi Izabella
Fotó: Péter B. Árpád

A program folytatásaként dr. Sifter Rózsa és Manninger Jenő átadta a Szakmák, mesterségek világa című rajzpályázat díjait. A megmérettetésre hat iskolából 42 alkotás érkezett, bemutatva például a méhész, a felszolgáló, az énekes, a sebész, a darukezelő, vagy éppen a paleontológus munkáját. Az első helyen Rezi Izabella (Hévíz) végzett, a további sorrend: 2. Kolics Csenge (Ranolder), 3. Tomonicska Vince (Alsópáhok), különdíjat Aranyos Sára, Pap Eszter Lili (mindkettő Csány-Szendrey) és Gáspár Janka (Alsópáhok) kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában