Megújul a fenékpusztai majorság

2023.10.13. 07:00

Visszakapcsolnák Keszthelyt a lovassport nemzetközi vérkeringésébe

A végéhez közeledik a fenékpusztai majorság megújításának második üteme. A fejlesztésre 1,3 milliárd forint uniós forrást nyert a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. (NÖF) vezette konzorcium.

Péter B. Árpád

Farsang Csaba: Várakozásaink szerint e beruházás eredményeként tovább nő a térség turisztikai súlya

Fotó: Péter B. Árpád

Farsang Csaba, a NÖF igazgatóhelyettese sajtótájékoztatóján kiemelte, a Festetics család több száz évvel ezelőtt számos kulturális és gazdasági értéket teremtett, s ezek közül is kiemelkedik a felbecsülhetetlen értékű keszthelyi kastély és annak parkja. A mostani projekt célja az, hogy korhű környezetben idézzék meg a főúri család fénykorát, rekonstruálva a fenékpusztai majorság eredeti funkcióját.

– Olyan turisztikai attrakciókkal bővítjük a majorságot, amelyek számot tarthatnak a hazai és a külföldi látogatók érdeklődésére – szögezte le Farsang Csaba. – A célunk az, hogy a lovaskiállítás és az itt kialakítandó ménes élményén túl különleges hangulatú, többfunkciós szabadidőpark jöjjön létre. A Fenéki Ménes Emlékmúzeum és Kulturális Rendezvényközpont gulyaistállójában klasszikus, a borjúistállóban pedig interaktív eszközökkel mutatjuk be a hajdan Európa-hírű ménes történetét, a Festetics család lótenyésztő munkáját, valamint versenyzési szokásait, eredményeit.

Az igazgatóhelyettes elmondta, táborhelyeket is kialakítanak, így Fenékpuszta a környék lovastáborközpontjává válhat. A felújított istállóépületek pedig lehetőséget adnak arra, hogy azokban tematikus rendezvényeket, kiállításokat szervezzenek.

Az új kiállítások első látványossága, egy csontváz már megérkezett, szemben Farsang Csaba
Fotó: Péter B. Árpád

– A fejlesztés révén a majorság kiemelt rendezvényhelyszín lehet, több hazai és nemzetközi eseménynek otthont adva – folytatta Farsang Csaba. – Várakozásaink szerint e beruházás eredményeként tovább nő a térség turisztikai súlya, s ezzel együtt Keszthelyt mielőbb vissza tudjuk kapcsolni a hazai és a nemzetközi lovassport és lótenyésztés vérkeringésébe.

A fenékpusztai majorság fejlesztésének első üteme áprilisban zárult, az év végéig pedig befejeződik a munkák második szakasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában