Magyar gyökerek, amerikai sikerek

2023.10.01. 19:30

Vándorkiállítás nyitja hétfőn a Neumann-hét programjait a nagykanizsai Batthyány-gimnáziumban

Nagykanizsán a Batthyány-gimnáziumban október 2-án (hétfő) 10 órakor nyílik meg a Neumann 120 vándorkiállítás. A megnyitó beszédeket követően elindulnak az ingyenesen látogatható Neumann-hét programjai is.

Benedek Bálint

Még aznap, vagyis hétfőn prof. dr. Kovács László nyugalmazott tanszékvezető tanár tart előadást Neumann János magyar gyökerei és amerikai sikerei címmel. Rajta kívül Képes Gábor, a kiállítás kurátora, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság munkatársa, informatikatörténész méltatja Neumann János életművét. Majd 13 órától Vukics András, a Winger Fizikai Kutatóközpont osztályvezető fizikusa Kvantum 2.0 címmel tart előadást. 

A Neumann-hét programjai folytatódnak a gimnáziumban, hiszen október 3-án (kedd) 14 órakor Szakacsits Szabolcs, a Tuxera alapítója, elnöke Batthyánytól Neumannon át a csillagokig című előadását lehet meghallgatni. 16 órától dr. Kiss László, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója A csillagászat 21. századi forradalmai: nagy adatok a kozmosz kutatásban című prezentációját adja elő. 

A folytatásban, az utolsó napon október 4-én (szerda) 10 órától is megannyi érdekes téma várja az érdeklődőket. Elsőként az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének egyetemi docense, dr. Gulyás László Mi az a MI? címmel tart előadást. Őt követi 12 órától B. Békési Beáta, a Matek Oázis alapító tulajdonosa, matematika-fizika szakos tanár Internet a tanulásban: áldás vagy átok? című előadása. A sort pedig 13 órától Piriti János, a Batthyány-gimnázium matematika-fizika szakos tanárának Neumann, fizika, történelem című bemutatója zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában