Helyi közélet

2023.10.07. 10:30

Terményoltár a botfai templomban

Botfa mezőinek, szőlőskertjeinek és veteményeseinek legszebb gyümölcséből, zöldségéből, virágaiból vittek templomukhoz a városrész szorgalmas lakói, hogy azok szentmise keretében áldást kapjanak.

Fincza Zsuzsa

Nagy Lajosné Rózsa és Simon Lívia, az egyházközség vezetőségi tagjai az oltár elé kishordón, szőlőprésen, kosarakban, szakajtókban, kópicokban, melencékben elhelyezve ízléses dekorációt készítettek a terményekből. 

Az oltár előtt minden, ami a botfai kertekben termett
Fotó: Fincza Zsuzsa

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint 2014-től minden év októberének első vasárnapján tartják a terményáldó szentmisét, az esemény bekerült az egyház hivatalos ünnepei közé, a hívők a terményeket az oltár elé helyezik, a pap pedig a liturgia keretében áldást kér rá. Maga a terményáldás nem új keletű szertartás, már az ószövetségben is szó esik róla, s egykor szokás volt a nyári, az őszi és a téli János napi terményáldás is. A "Szűz Mária Szent Neve"titulust viselő 1796-ban felszentelt botfai templomban hasonlóan míves dekorációt kap az oltár előtere a karácsonyi ünnepkörben, megtartják a februári gyertyaszentelőt, virágvasárnap a barkaszentelést és áprilisban a búzaszentelést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában