Fókuszban a pályaorientáció

2023.10.19. 08:01

Témahét a pacsai általános iskolában

Október második hetében a Pacsai Általános Iskolában lezajlott a Táncsics Erika pályaorientációs témahét. Az ismeretanyag komplex elsajátításának egyik lehetséges formája a témahét, amikor az adott tárgykört a diákok három-öt tanítási napon, iskolai és iskolán kívüli helyszíneken, rugalmas időkeretek között, változatos tevékenységtípusok és sokszínű módszertani eszközök segítségével dolgozzák fel, tájékoztatta lapunkat Pálos Henrietta igazgató.

Arany Horváth Zsuzsa

Szabó Jenőné ügyvezető segít a diákoknak a pékségben Fotó: Pacsai Általános Iskola

Hétfőtől csütörtökig a délutáni órák során az iskola hetedikesei ismerkedtek a szakmákkal, a szakmai ágazati lehetőségekkel és a középfokú beiskolázás menetével. A délutáni programok során elsősegélynyújtási ismeretek gyakorlati oktatása is zajlott. Az alábbi szervezetek és személyek tartottak foglalkozást: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) Deák Ferenc Technikum faipari és pedagógia ágazat vezető szakoktatói, Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési csoportjának pályaorientációs tanácsadói, valamint iskolánk pedagógusai. 

A pénteki tanítási nap az egész iskola számára a pályaorientációról szólt. Alsós és felsős tanulók kétféle tematikában foglalkoztak az említett területtel. Az 1-4. évfolyamosok látogatást tettek a Pékmester 2 Kft pacsai üzemében. Szabó Jenőné ügyvezető elmesélte, hogy a gyerekek gyakorlat közben láthatták a lisztből a kelt tészta születését, megismerték a munkafolyamatokat és gyakorlatban is kipróbálhatták a dagasztás technikáját. Amíg saját péksüteményük elkészültét várták, addig a vendéglátó kedvességének köszönhetően elfogyasztották a számukra frissen készített péksüteményt. Következő állomásuk a Pacsai Katasztrófavédelmi Őrs volt. A szolgálatot teljesítő szakemberek meséltek a gyerekeknek a hivatásukról, bemutatták eszközeiket és a nagy sikert aratott tűzoltó autót. 

A felső tagozatosok az iskolában négy helyszínen vettek részt foglalkozásokon, három helyszínt a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosított számukra: játékos ismerkedés a szakmákkal, robotprogramozás, LOGI-VÁR. A negyedik helyszínen a ZSZC Báthory István Technikum mutatta be gyakorlatba építve szakképzési kínálatát. 

A hét során a szakképző iskolák hozták diákjaikat is, akik segítették a szakoktatók tevékenységét, közelebb hozták a szakmákat a gyerekekhez. A visszajelzések alapján elmondható, hogy a témahét sok gyakorlati ismeretet, és a szakmaválasztást segítő új információt adott tanulóik számára, hangsúlyozta Pálos Henrietta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában