Két hónapra is meghosszabbítható

2023.10.24. 14:30

Szlovénia visszaállította a határellenőrzést

A közel-keleti események, valamint a Nyugat-Európa felé irányuló menekülthullám várható megnövekedése miatt szombattól átmenetileg ismét visszaállította az ellenőrzést schengeni belső határainak egy részén Szlovénia.

Gyuricza Ferenc

Szombaton délelőtt több kilométer hosszan torlódtak össze a járművek az M70 jelű autópályán, a magyar-szlovén határátlépési ponton

Fotó: MMR

Ez az intézkedés a magyar-szlovén határátlépési pontokat is érinti, emiatt szombaton reggel több kilométer hosszúságban torlódás alakult ki az M70 jelű autópályán, Tornyiszentmiklós térségében. A szlovén hatóságok a hazájuk területére ott belépni szándékozókat ugyanis a Pince melletti üzemanyagtöltő állomásra terelték, ahol okmányellenőrzést végeztek, ettől a közlekedés menetideje jelentősen megnövekedett. 

Információink szerint a torlódás csak a kora délutáni órákra szűnt meg. Ottjártunkkor az ellenőrzés még fennállt, ám a helyzet már normalizálódott, a várakozó kocsisor eltűnt. A rédics-hosszúfalusi átkelőn ugyancsak számítani kell ellenőrzésre, itt a várakozási idő tapasztalataink szerint legfeljebb néhány percet vehet igénybe. Felkerestünk néhány kisebb forgalmú határátlépési pontot is, ott egyelőre nem volt ellenőrzés.

Szlovéniai hírforrásainktól úgy tudjuk, a most elrendelt intézkedés csak a szlovén-horvát és a szlovén-magyar határátlépési pontokra, s azok közül is csak a jelentősebbekre, a nemzetközi forgalom által érintettekre vonatkozik. Az osztrák-szlovén határszakaszon ugyanis Ausztria már 2015 óta ellenőrzi a forgalmat, az olasz-szlovén határszakaszon pedig ugyancsak szombaton Olaszország léptetett életbe hasonló szigorítást. A Szlovénia által elrendelt átmeneti ellenőrzés minimum 10 napos lesz, de akár két hónapra is meghosszabbítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában