Önkormányzati közgyűlés

2023.10.19. 17:30

Statisztika készül a külföldi munkavállalókról

A képviselők egyhangú támogatásával.

Arany Gábor

November elsejétől önálló intézményként működik a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, amely számos népszerű programnak adott már helyet

Fotó: ZH Archívum: Pezzetta Umberto

Az önkormányzat képviselő-testülete a csütörtöki közgyűlésen határozatot fogadott el arról, hogy készüljön statisztika a városban dolgozó külföldi munkavállalók létszámáról.

Az erre irányuló önálló képviselői indítványt Benke Richárd, a Tiéd a város frakció tagja nyújtotta be.

A 23 napirendi pontot tárgyaló közgyűlés döntéseiről tartott sajtótájékoztatón a három határozati javaslatot jegyző képviselő kiemelte, a hazai folyamatokhoz hasonlóan a városban is megjelentek a vendégmunkások, ezek létszámáról azonban csak szóbeszédeket lehet hallani. A tisztánlátás érdekében ezért kezdeményezte, hogy az önkormányzat a kormányhivatallal és a multinacionális nagyvállalatokkal egyeztetve folyamatosan vezessen statisztikát a városban dolgozó külföldi munkavállalókról. Azt is kezdeményezte, hogy az önkormányzat a multinacionális cégek figyelmét hívja fel arra, miszerint részesítsék előnyben a zalai, zalaegerszegi munkavállalókat. A harmadik határozati javaslata arra irányult, hogy az önkormányzat folytassa azon programokat, amelyek célul tűzték ki a magyar családok támogatását, a gyermekvállalás segítését, a szakképzés erősítését, az egyetemi oktatás színvonalas működését.

A három, egyhangú támogatást kapott határozat kapcsán Balaicz Zoltán polgármester kitért rá, a folyamat, a vendégmunkások nagyobb számú megjelenése Európában a múlt század hetvenes éveiben kezdődött. Oka egyebek mellett az elöregedés, ami alól hazánk sem kivétel. Zalaegerszegen az intenzív iparosodás hozta felszínre ezt, mert a betelepült multinacionális cégek munkaerőigénye messze meghaladja a város, de még a térség lehetőségeit is. Jelenleg a városban közel 900 álláskeresőt tartanak nyilván (2,5 százalék a munkanélküliség), ám ők jó részt igen szerény igényeknek képesek megfelelni. A cégek viszont fejleszteni, bővíteni akarnak, és hamarosan megint közel ezer munkahely jön létre a városban. Az viszont nem lehet az önkormányzat érdeke, hogy a multinacionális vállalkozások a hazai cégektől csábítsák el a munkaerőt, tette hozzá. 

A többi napirendről szólva a polgármester örömmel jelentette be, hogy harmadik kiírásra végre érkezett pályázat az V. számú iskolafogászati körzetre, dr. Sági Patrícia látja majd el a feladatot.

Önálló intézménnyé vált Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, ennek vezetői posztjára egyetlen jelentkező pályázott, Sümeginé Horváth Anita, akit öt évre nevezett ki a közgyűlés. 

A testület módosította költségvetést is, egyebek mellett a Göcseji Tudásközpont önállóvá válása miatt. Emellett a Kosztolányi utca kétirányúsításának második üteméhez kívánják hozzárendelni a Modern városok programban útfelújításokkal kapcsolatos tételeket.  Ezért a Belső tehermentesítő út III. ütemének megvalósításától eláll az önkormányzat, és az arra kapott támogatás fedezi a Kosztolányi utcai beruházás második ütemét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában