Ne csak ezen a napon figyeljünk rájuk

2023.10.04. 10:30

Október 4. az állatok világnapja

1931 óta tartják meg az Állatok Világnapját. Október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halálának a napja, ezért választották ezt a napot.

Fehér Márk

Az ember legjobb barátja. Ha vállaljuk a tartását, biztosítsunk neki boldog életet

Fotó: Fehér Márk

A világnap célja, hogy közelebb hozza az embereket és az állatokat egymáshoz, visszaszorítsák az állatbántalmazást és  hogy bővítsük ismereteinket az állatokról.

Magyarországon mindig jellemző volt a házi- és haszonállattartás. Főleg faluhelyen látunk  a házaknál legalább egy kutyát, de sok helyen cicák, disznók, szárnyasok stb. is helyet kapnak az udvaron. 

Később a városi lakásokban is elterjedtek a kisebb testű kutyák és macskákat is egyre többen tartanak. A Covid vírus megjelenésével, a hosszú hónapok bezártsága miatt sokan döntöttek úgy, hogy egy kis kedvenccel dobják fel a napjaikat, akikkel lehet játszani, akikről lehet gondoskodni.

A cicák is nagy kedvencek     Fotó: Fehér Márk

A vírusidőszak alatt rohamosan megugrott a háziállatot tartók száma. 2021-ben csaknem minden második háztartásban volt legalább egy cica vagy egy kutya, ami csodás dolog, ám ezekről az állatokról gondoskodni is kell. Aki háziállat mellet dönt, jól gondolja át, képes-e ellátni, van-e elég ideje rá, illetve a lakóközösségét nem zavarja-e egy ugatós kutya vagy egy hangos papagáj.

Nem csak háziállatainkkal kell jó bánnunk, a vadon élő állatok élőhelyét is tiszteletben kell tartanunk. Szemeteléssel, erdőirtással ne romboljuk élőhelyüket. 

Ezen a napon emlékezzünk meg az állatokról, és gondoljuk át, hogy mi mivel tudnánk jobbá tenni az életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában