A fejlesztésekkel előre menekült a város

2023.10.25. 08:00

Napelemes rendszert használnak a Mikes utcai tagóvodában is

Az energiaválság miatt számos olyan döntést hozott Zalaegerszeg önkormányzata, ami nem a bezárásokról, hanem ellenkezőleg, a fejlesztésekről szólt. Ennek egyik eleme a Zalaegerszegi Belvárosi I. számú Óvoda Mikes Kelemen utcai Tagóvoda energetikai rendszerének rekonstrukciója, mondta Bali Zoltán alpolgármester a kedd délutáni helyszíni sajtótájékoztatón.

Mozsár Eszter

Kovács Józsefné tagóvoda-vezető és Bali Zoltán a napelemes rendszer átadásán

Fotó: Pezzetta Umberto

A napelemes rendszer-kiépítések első kedvezményezettjei az óvodák voltak, emlékeztetett a képviselő. Öt helyszínen már átadták az új beruházásokat, s folyamatban van a többi is. A Mikes utcai tagóvodában bruttó 6,2 millió forintért végezték el a munkálatokat, ami tartalmazza a tervezés, a kivitelezés, valamint a műszaki ellenőrzés költségeit. Az intézmény 2017-ben esett át nagyobb energetikai felújításon, akkor a tetőszerkezetet modernizálták, a nyílászárókat cserélték le, s külső szigetelést kapott az épület, így ezeknek a munkálatoknak köszönhetően már csökkent az energiafogyasztás. Az óvoda épülete jelenleg évi 6 ezer kilowattot fogyaszt, ehhez méretezték a jelenlegi napelem-kapacitást, ami teljes egészében fedezi az áramfelhasználást. Összesen 13 darab napelem-modult helyeztek el.

Kovács Józsefné tagóvoda-vezető hozzátette, 2014-ben, 2017-ben és 2020-ban is elnyerték a Zöld óvoda címet, fontos számukra a környezettudatosság. Öröm, hogy megújuló energiával válthatták ki az energiafogyasztásukat. Az óvodában jelenleg száz kisgyermek jár, négy csoportban nevelik őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában