Programajánló

2023.10.06. 08:30

Mutatjuk, milyen programok várnak a hétvégén Zalában

Zaol.hu

Göcsej Filmszemle

Október 7-én, szombaton rendezi meg a Zalaegerszegi Televízió a XIX. Göcsej Filmszemlét. Az eseménynek idén a Zalaegerszegi Televízió stúdiója (8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 45-49.) ad otthont. Az idei szemlére több mint hetven nevezés érkezett. A filmeket reggel 9 órától vetítik, az ünnepélyes díjátadó 18 órakor lesz. A földszinten ingyenesen látogatható televíziótörténeti kiállítás várja az érdeklődőket. Ugyancsak szombaton ünnepli születésnapját az Egerszeg Rádió, ebből az alkalomból élő adással és nyereményjátékokkal kedveskednek a hallgatóknak, akik személyesen is találkozhatnak a műsorvezetőkkel az épület előtti standon.

LEGO Kockashow

Október 7-én és 8-án 10 és 18 óra között LEGO Kockashow lesz a Keresztury VMK-ban. A kétnapos program során városrészletek, középkori jelenetek, Jurassic Park, Friends tengerpart elevenednek meg, illetve a legnagyobb terepasztalt végigkíséri egy LEGO vonat. A szőnyegen és az asztalokon több tízezer kockából építhetnek a családok, gyerekek. A rendezvény látogatói letehetik névjegyüket egy – egy építménnyel a mozaikfalra. Idén sem maradhat el a börze, ahol minden rajongó a kiállítók standjainál bővítheti, formálhatja gyűjteményét.

Ebergényi fesztivál

Október 8-án, vasárnap rendezik meg az Ebergényi Fesztivált Zalaegerszegen, a Vándor Vigadónál. A hagyományossá vált, városrészi kulturális fesztiválon minden korosztály számára színvonalas programot kínálnak. Kispályás labdarúgás, játszóházi foglalkozások, kulturális előadások várják a látogatókat. 14 órakor Balaicz Zoltán polgármester és Szilasi Gábor önkormányzati képviselő mond köszöntőt. A kulturális műsorban fellép a Ziránó Színház, az Eleven Dance Group, a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportja, Bódis Bettina és Márió, a harmonikás. A programot 18 órakor Tomee Buli zenekar zárja.

Az aradi vértanúkra emlékeznek Nagykanizsán

Nagykanizsán pénteken az aradi vértanúk tiszteletére 9 órakor emlékműsort tart az önkormányzat az Aradi udvarban. Az ünnepi beszédet követően a Heves-iskola diákjai adnak műsort. A koszorúzásban pedig helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok működnek közre.

Eraklin kupa az Arénában

Nagykanizsán a Kanizsa Arénában szombaton 10 órától az Eraklin Táncklub Egyesület az önkormányzat támogatásával szervezi meg az Eraklin kupát. 10 órától "D" osztályos országos bajnokságot tartanak, majd vasárnap egykori tagjuk, a fiatalon tragikus körülmények között elhunyt Cséplő Dániel emlékére tizedik alkalommal rendezik meg a tánciskolás emlékkupát.

Szaunázók hétvégéje Zalakaroson

A Magyar Fürdőszövetség 2018 óta minden évben október első hétvégéjén rendezi meg a Szaunázók hétvégjét. A kezdeményezéshez az idén a zalakarosi fürdő is csatlakozott. A program pénteken 11 órakor kezdődik, és különféle szauna- és gőzprogrammal vasárnap 18 óráig tart.

Szüreti felvonulás Nagyrécsén

Nagyrécsén szombaton szüreti mulatságra várják az érdeklődőket. Az esemény 14.30 órakor kezdődik az Inkey-kastély udvarán, ahonnan végigvonulnak a kocsik a településen. A megállóhelyeken fellépnek a helyi kulturális csoportok.

Szüreti mulatság Magyarszerdahelyen

Magyarszerdahelyen szombaton rendezik meg a szüreti mulatságot. A rendezvény 15 órakor indul a település központjából, és a felvonulást követően a rendezvénypajtában az óvodások szüreti táncával s a mazsorettes lányok fellépésével folytatódik. Lesz lehetőség borkóstolóra, és mindenkit megkínálnak egy tál bográcsgulyással. 20 órától az Édes kettes zenekar ad koncertet.

Gesztenyefesztivál Iharosberényben

Iharosberényben szombaton a kastélyparkban 9 órakor kezdődik a 20. Berényi gesztenyefesztivál. A falunapi forgatagban vadászati kiállítás, állatsimogató, kulturális műsorok várják a látogatókat. Termények, gyümölcsök, helyi ízek és gesztenyés sütemények közül válogathatnak az érdeklődők. Az est sztárvendége 19 órától a Groovehouse zenekar lesz, a koncertet tűzijáték követi.

Az első szabad magánfőzők országos találkozója

Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés. Ebből az alkalomból vasárnap 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját Becsehelyen, Hajdu Szilárd birtokán.

Megemlékezés

Pénteken Lentiben 16.30 órakor kezdődik az aradi vértanúk tiszteletére tartandó megemlékezés és koszorúzás az Október 6-i Emlékparkban. Ünnepi beszédet Horváth László, a város polgármestere mond. Az emlékező műsorban közreműködnek a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola tanulói.

Szüreti felvonulás

Szombaton Tornyiszentmiklóson tartanak szüreti felvonulást 14 órától. A felvonuló járműveket 9 órától díszítik a művelődési háznál. A program szüreti estebéddel zárul.

Könyves vasárnap Lentiben

Vasárnap Lentiben a városi könyvtárban Könyves vasárnapot tartanak, 10 órától bábelőadással várják a gyerekeket. Emellett 12.30 óráig kölcsönzésre, beiratkozásra is lehetőség nyílik.

Murcifesztivál

Zalalövőn, a Lékai parkban szombaton rendezik meg a XIX. Zalai Murcifesztivált, amely 14 órakor a civil szervezetek közösségi főzésével, kézművesek és helyi termelők vásárával, valamint játszóházzal indul. Ezzel párhuzamosan kulturális programok várják az érdeklődőket, fellép az irsai népdalkör, a Kerka néptáncegyüttes, az Ezüstlile néptánccsoport, a helyi akrobatikus rock and roll tánccsoport, továbbá színpadra lépnek a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola helyi néptáncosai is. Az ünnepi köszöntőket és a terményáldást 16 órakor tartják, ezt követően az olaszországi Santa Gorizia néptáncegyüttes és Alessandro Spessot énekes ad műsort, majd a Zalaapáti Harmonika zenekar, az énekes Tuboly Viktória, a Varnyú Country együttes és a Fáraó bulizenekar szórakoztatja még a jelenlévőket.

Szüreti programok

Petrikeresztúron szombaton komplex őszi programsorozat várja az érdeklődőket. Délelőtt off-road túrát tartanak, ezt 15 órától népi játszóház és kézműves foglalkozások követik. 18 órakor kerül sor a Magyar Falu Program támogatásával kialakított közösségi ház és könyvtár avatóünnepségére, majd a nagylengyeli Életfa óvoda mutat be szüreti műsort. Az est folyamán fellép továbbá a Vajda József

népdalkör, a Kelta Álom ír sztep táncegyüttes, de lesz operett- és retróműsor is a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeinek előadásában. Zárásként Bősze Attila zenél.

Főhajtás a hősök előtt

Zalacsében, a Trianon-emlékparkban szombaton 15 órától az aradi vértanúk tiszteletére szervez koszorúzással egybekötött megemlékezést az Erdeifaluért Alapítvány. Köszöntőt Erdei Csaba, a község polgármestere, emlékbeszédet Halász Béla, a felvidéki Gúta polgármestere mond. Ezt követően előbb Borsos Miklós mutat be népdalfeldolgozásokat, majd Magyarnak születtem címmel a Kormorán énekese, Vadkerti Imre ad ünnepi műsort. A program zárásaként a jelenlévők a tavaly elhunyt Monostori Jánosról, a Trianon-emlékpark márványtábláinak készítőjéről is megemlékeznek.

Könyves vasárnap Zalalövőn

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ könyvtárában vasárnap komplex programsorozat várja az érdeklődőket, mely 9.30 órakor a Hozborné Pintér Krisztina által vezetett Csicsergő foglalkozással indul. 14 órakor tartják az intézmény által meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetését, ezt kézműves foglalkozás, majd az Ezüstlile néptánccsoport táncháza követi. A nap folyamán játszóház, számítógépes játékok és sportversenyek is várják az érdeklődőket. Letenyén ugyancsak tartanak Könyves vasárnapot, 14 órától Orsós Brigitta Katalin gyógynövényes mesefoglalkozásra várja a gyerekeket.

Gombaismereti túra

Magyarszombatfa mellől, a Haricsai rakodótól indul szombaton 9 órakor a Zalaerdő Zrt. által szervezett gombaismereti túra.

Színházi előadás

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben pénteken 19 órakor a Wass Albert műveinek feldolgozásából készített A világ és a vége – Köpönyegek forgataga című zenés történelmi drámát mutatja be az Udvari Kamaraszínház.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban szombaton 19.15 órától a Soulwave, 21-től a Follow the Flow ad koncertet, majd Willcox szórakoztatja a közönséget. A Mama Africában szombaton a rezidens lemezlovas D.J. Shephers, a sztárvendég Krisz Rudi lesz. A Mimosa Lounge szombaton magyar zenékkel várja a kikapcsolódni vágyókat. A Club Angels szintén szombaton tartja szezonnyitóját, melynek fellépője Szecsei lesz. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombaton Marloo és Huge Carter keveri a zenét. Keszthelyen, az Ánizs Caféban pénteken 20 órától a Shabby Blues Acoustic zenél. Zalaudvarnokon, a Vadvirág étteremben szombaton Polgár Peti lép fel.

Aradi vértanúk

Az aradi vértanúkra emlékeznek pénteken 11 órától Hévízen, a Városháza téren. Beszédet mond Papp Gábor polgármester, közreműködnek az Illyés-iskola diákja.

Keszthelyen 17 órától tisztelegnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A Szent Miklós temetőben Vozár Péterné alpolgármester és Őry Gábor, a Ranolder-iskola igazgatója mond beszédet, majd a résztvevők a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak műsorát láthatják.

Könyvtári napok

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként szombaton a keszthelyi gyermekkönyvtárban 10 órától Add a mancsod! címmel Ambrózy Anikó előadását hallgathatják meg az érdeklődők a felelős állattartásról, a hét zárónapján pedig Könyves vasárnapot rendeznek a felnőtt- és a gyermekkönyvtárban egyaránt. Ennek részeként előbbi helyszínen Magas Anita fotókiállítása nyílik meg, a Kossuth utcai tagintézményben pedig társasjátékparti várja a fiatalokat. Mindkét program 10 órakor kezdődik.

Ősz a malomban

Folytatódnak a tematikus gyógynövénynapok Gyenesdiáson, a Festetics Fűszerkert és Herbáriumban. Szombaton 13 órától Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeuta gyógynövénymustrára és kertbejárásra várja az érdeklődőket.

Könyvbörze

Könyvbörzét szervez szombaton 14 órától a vonyarcvashegyi művelődési ház. Itt lehetőség lesz a megunt, de jó állapotú könyvek cseréjére s vásárlására.

Kiállítás

„Törékeny természetben törékeny emberiség” címmel szombaton 15 órakor nyílik meg Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban a MŰSZAK – Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása, amely a nyári alkotótóborban készült munkákból ad válogatást.

Szépkorúak hete

Az előttünk álló hétvégén zárul a Szépkorúak hete Keszthelyen. Pénteken 18 órától a Goldmark Károly Művelődési Központ nagytermében Darida Ildikó tart táncfoglalkozást. Szombaton 14 órától, a Balaton Színház Simándy termében zenés nosztalgiadélutánt rendeznek a Helios zenekarral.

A mosoly világnapja

Hévíz is csatlakozik a mosoly világnapja alkalmából tartott országos programsorozathoz. Szombaton 9:30-kor a Dr. Schulhof Vilmos sétányon lesz a vidám megnyitó, majd 10 órától sétára indulnak a résztvevők. A program a termelői piacon folytatódik 10:30-tól, ahol a vendégek láthatják a KULTUR-KORTY című zenés műsort, amelyet mulatság s ebéd követ.

Régi idők dallamai

Régi idők dallamai címmel hangversenyt tartanak a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom búcsújának alkalmából szombaton 19 órától. Közreműködik: Brazsil Márta (fuvola), Kekkné Horváth Adél (ének), Bánhidai Tamás (cselló) és C. Tóth Zoltán (orgona).

Ősbemutató

C. Tóth Zoltán Missa de Patrona Hungariae – Nagyasszonyunk miséje című darabjának ősbemutatóját tartják vasárnap 11 órától Keszthelyen, a Magyarok Nagyasszonya-templomban. Közreműködik Magi Bernadett, Kekkné Horváth Adél és a Salve Regina Kórus, vezényel C. Tóth Zoltán.

Hangverseny

A keszthelyi Helikon Kórus zalai kórusokkal közösen tart hangversenyt vasárnap 18 órától az Amazon Ház Látogatóközpontban. A házigazdák mellett a vendégek hallhatják a Zalaegerszegi Vegyeskart és Nagykanizsa Város Vegyeskarát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában