Helyi közélet

2023.10.29. 10:15

Megalakult a Magyar Összetartozás Intézete az MCC-ben

A bizonytalanságok és veszélyek korában élünk. A válságokkal szemben akkor lehetünk ellenállóbbak, ha tudjuk, mi az, ami minket, magyarokat összeköt, megtart és felemel. Ezeknek az értékeknek a kutatására és népszerűsítésére hozta létre a Mathias Corvinus Collegium a Magyar Összetartozás Intézetét, amely már a hatodik elemző- és kutatóintézete Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményének.

Zaol.hu

Covid, migráció, háborúk, gazdasági lassulás – mindezen kihívások olyan időszakban történnek velünk, amikor a nemiségtől a családon át a nemzetig számos, korábban szilárdnak hitt fogalom és érték megkérdőjeleződik. Egy ilyen korban csak az a nép lehet sikeres, amelyik ismeri önmagát: történelmét, hagyományait, kultúráját, művészetét és nyelvét. Büszkék lehetünk egyedülálló tudományos, művészeti, sportteljesítményeinkre, példát vehetünk történelmi nagyjainkról, bemutathatjuk hőseink történeteit. A Magyar Összetartozás Intézete a sokszínűségében egységes Európa elvét szem előtt tartva szeretné bemutatni, kik vagyunk mi, magyarok, és miért jó magyarnak lenni a világban. A Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója dr. Margittai Gábor, igazgatóhelyettese Major Anita. Az alkotópár több évtizede foglalkozik a magyar összetartozás kérdéseivel, munkásságukat kutatások, előadások, kiállítások, filmek, könyvek, cikkek hosszú sora fémjelzi. Az általuk vezetett intézet a fiatalok tehetséggondozásába is bekapcsolódva ezt a tevékenységet viszi tovább és bővíti ki immár az MCC égisze alatt. Margittai Gábor az intézet bemutatkozó eseményén elmondta: „Hogy miben áll a magyarság makacs meg- és összetartó ereje, hogy mit jelent a XXI. század Európájában és globális világrendjében magyarnak lenni és maradni, hogy ez milyen kihívásokkal, feladatokkal, veszélyhelyzetekkel jár, és hogy milyen távlatai lehetnek a korszerű magyarságtudatnak – ezekre a kérdésekre keressük a választ.” Az új szervezet mellett a Mathias Corvinus Collegium öt másik elemző-, kutatóintézetet működtet (Migrációkutató Intézet, Klímapolitikai Intézet, MagyarNémet Intézet az Európai Együttműködésért, Ifjúságkutató Intézet, Tanuláskutató Intézet). Ezek a szervezetek olyan ügyekkel és témákkal foglalkoznak, amelyek Európa és Magyarország jövője szempontjából sorskérdések, illetve az MCC tehetséggondozási programjára nézve stratégiai jelentőséggel bírnak. Az MCC-s intézetek könyveket adnak ki, itthon és külföldön kutatásokat végeznek, konferenciákat, szakmai fórumokat szerveznek, részt vesznek a tudományos és a szakpolitikai párbeszédben, valamint az MCC-s diákok oktatásában. Tavaly az MCC intézetei 363 szakmai rendezvényen vettek részt, amelyből 220 saját szervezésű volt. Az intézetek munkatársai 2023-ban 4102 alkalommal jelentek meg a médiában, és 363 szakmai elemzést, cikket, tudományos publikációt tettek közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában