A legtöbben dokumentumfilmet forgattak

2023.10.08. 07:00

Kiosztották a XIX. Göcsej Filmszemle idei díjait Zalaegerszegen

Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” című alkotása nyerte az idei, XIX. Göcsej Filmszemle fődíját. A hagyományokhoz híven az egész napos filmvetítést követően négy kategóriában adták át a legjobbaknak a plaketteket a régi-új helyszínen, a programot szervező Zalaegerszegi Televízió és Rádió stúdiójában.

Mozsár Eszter

A XIX. Göcsej Filmszemle zalaegerszegi díjazottjainak csoportképe. Fotó: Mozsár Eszter

Erős mezőny és kiemelkedő színvonal jellemezte az idei mozgóképes versenyt, s ezúttal is a dokumentumfilmek kategóriája volt a legnépszerűbb, amire 34 alkotás érkezett, mondta a díjátadó előtt Koltay Gábor filmrendező, aki hozzátette: személy szerint azokat a filmeket szereti a legjobban, melyek az értelem mellett az érzelmekre hatnak. A háromtagú zsűri – Koltay Gábor, Lovass Tibor alapító és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi egykori vezetője – azt mérlegelte továbbá, hogy mely művek segítenek a nézőnek abban, hogy jobban megértse a körülette lévő világot, illetve megismerje történelmét. Azt szeretnék, ha ezek a válogatott, illetve díjazott filmek eljutnának a magyar nyilvánossághoz, a közszolgálati csatornákhoz, tette hozzá Koltay Gábor.

Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező értékelte a XIX. Göcsej Filmszemlére érkezett alkotásokat. Mellette Lovass Tibor, Frauenhoffer Márta és Balaicz Zoltán polgármester. Fotó: Mozsár Eszter

A Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnökeként Lovass Tibor ugyancsak azt szorgalmazza, hogy minél több helyi média tűzze műsorára ezeket a kortárs mozgóképes alkotásokat. A ZTV egykori ügyvezetője 2005-ben indította a Göcsej Filmszemlét Szalay Annamáriával, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács néhai elnökével közösen, aki előtt 2015 óta a róla elnevezett fődíjjal tiszteleg a televízió. A szemlét idén is nagy összeggel, összesen 3,6 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet. A felhívásra 71 mű érkezett a hazai és határon túli alkotóktól.

A XIX. Göcsej Filmszemle fődíját Margittai Gábor kapta. Mellette balról Frauenhoffer Márta, Koltay Gábor, jobbra Szalay Anna, Balaicz Zoltán és Lovass Tibor. Fotó: Mozsár Eszter

Az elismeréseket Lovass Tibor, Koltay Gábor, Balaicz Zoltán polgármester, valamint Frauenhoffer Márta, a ZTV ügyvezetője és Szalay Annamária keresztlánya, Anna nyújtotta át.

A fődíjat Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” című filmjéért kapta.

A legjobb dokumentumfilmet Lavro Ferenc (42/44 a Vajdaságban) forgatta, második helyen a Filmever Stúdió/Bárány Krisztián (Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921), a harmadik helyen Zajti Balázs (Az építész házaspár) végzett.

A kisjátékfilm kategóriában Venczel Zsolt (Akarsz-e játszani?) lett az első, második helyezett Kiss Stefán Mónika (Memento mori – A váci legenda), míg harmadik helyezett Szalay Kristóf (Nusi) lett.

A legjobb filmetűdöt Fábián Gábor (Forrás) készítette, második helyen Zajti Ferenc (Itt maradtam…), a harmadik helyen Bujdosó Erika Ágnes (Tavaszillat) végzett.

Az ifjúsági kategóriában Peresztegi Mirkó (Béke) lett az első, második helyezett Lajkó Dániel (A lehetőség), a harmadik helyezett Szabó Zoltán Bendegúz (Gizi néni 105 éve) lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában