Zalaegerszegi rendezvény a világnap alkalmából

2023.10.11. 19:30

Katasztrófákról, önkéntesekről

Húsz éve működik a Zala Különleges Mentők egyesülete.

Arany Gábor

A különleges mentők a bulgáriai gyakorlaton

Fotó: ZH

Az emberi életek, az anyagi javak mentésében egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az önkéntes mentőszervezetekre  világszerte. Erről is szó esett a megyeszékhelyen tartott szerdai összejövetelen, amit a katasztrófák csökkentésének világnapja, október 13-a alkalmából kezdeményezett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi, Tűzoltó és Polgári Védelmi Nyugdíjasok Egyesülete.
Az önkéntes szervezetekről Sárga Sándor, a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke tartott tájékoztatót. Mint elhangzott, az országban több szinten megszerveződött önkéntes mentőcsoportokban körülbelül 20 ezren tevékenykednek.  Emellett Magyarországon további hatszáznál több önkéntes tűzoltó egyesületre lehet számítani, ha baj van. Ez azt jelenti, hogy közel 1200 mentőcsoport ténykedik hazánkba, s ezekből 30 rendelkezik komoly eszközparkkal, felkészült beavatkozó személyzettel. Ezek egyike a Zala Különleges Mentők, amely húsz éve alakult meg. 

Sárga Sándor az egyesület eddigi tevékenységéről is beszámolt. Szavaiból kitűnt, az ENSZ INSARAG minősítéssel 2005 óta rendelkező csapat tagjait már tizenegy országban vetették be katasztrófák utáni kutatásban, mentében. Legutóbb, szeptember második felében a kelet-líbiai Derna városát elpusztító áradat után vettek részt az áldozatok keresésében. Ezt követően pedig október első hetében Bulgáriában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása alá tartozó HUSZÁR városi kutató-mentő csapat tagjaiként mérették meg magukat sikerrel az ENSZ INSARAG újraminősítésen. 

Mentőalakulatok a líbiai Dernában
Fotó: ZH-Archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában