Ezen a napon történt

2023.10.08. 07:00

Jeles évfordulók október 8-án

Pásztor András

121 évvel ezelőtt átadták a Steindl Imre által tervezett Országházat.

Steindl Imre (Pest, 1839. október 29. – Budapest, 1902. augusztus 31.): építész, műegyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Steindl Imre legfőbb műve, egyben Budapest egyik építészeti szimbóluma az Országház, azaz a Magyar Köztársaság parlamentjének épülete, amely tervei alapján 1885-1904-ben épült. Az épület teljes befejezését a művész már nem érhette meg. Az Országház a Magyar Országgyűlés és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) a székhelye. Budapest V. kerületében, a Duna partján, a Kossuth Lajos téren található. Az épületet gyakran Parlamentként is emlegetik.
 

84 évvel ezelőtt megszületett Bergengy István, Liszt Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, aki a Süsü zenéjét írta.

Szolnokon született. Autómérnöknek tanult és vízilabdázott. A Bartók Béla Konzervatóriumban klarinétozni tanult, játszott szimfónikus zenekarban, big bandekben és dzsesszegyüttesekben szaxofonszólókat. 1962-ben megalapította a Bergendy együttest, amely négy évig játszott a Budai Ifjúsági Parkban, majd nyugat-európai szerződéseket kapott. Mivel különbözni akart zenésztársaitól, 1971. június 5-én kopaszra borotválta a fejét, és ezt a viseletet meg is tartotta. 1982-ben megalakult a Bergendy Koncert-, Tánc- és Szalonzenekar, amely több mint 30 éven keresztül működött. Legismertebb szerzeményei: "Süsü, a sárkány", "Én táncolnék veled". A popzene mellet az I. István Gimnázium szimfónikus zenekarával szaxofonszólókat is játszott. Zeneszerzésért, hangszerelésért és zenekari nívódíjakat kapott, több lemeze aranylemez lett.
 

 

80 évvel ezelőtt megszületett megszületett Chevy Chase amerikai színész.

Eredeti nevén: Cornelius Crane Chase. Nagymamájától a Chevy Chase becenevet kapta. A hatvanas években teherautót vezetett és nyári táborokban dolgozott, majd dobosként szerepelt egy lemezen és pantomímesként is bemutatkozott. A hetvenes években többször szerepelt különböző televíziós show műsorokban, majd egy éves szerződést kapott a népszerű Saturday Night Live című műsorban. Generációjának talán leginkább szeretereméltó komédiása ezután számos vígjátékban bizonyította tehetségét, legnagyobb sikereit a Fletch és a Vakáció filmekben aratta. Akik csak a kilencvenes években kezdtek moziba járni, azok a Semmit a szemnek - Egy láthatatlan ember feljegyzései című alkotásból ismerhetik, de egy könnyű és színvonalas szórakozásra bárkinek ajánlható a Golfőrültek vagy a Hóból is megárt a sok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában