„Mert együtt dobban minden magyar szív”

2023.10.28. 09:00

Húszéves a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság

Jubileumi ünnepséget tartottak pénteken délután a zalai vármegyeszékhely dísztermében a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmából. A rendezvényen a városvezetők és a helyi egyesület tagjai, valamint a meghívott vendégek mellett az erdélyi testvérszervezet tagjai vettek részt.

Mozsár Eszter

A jubileumi ünnepségen arany, aranyozott és ezüst emlékkitűzőket és díszoklevelet adtak át. Felvételünkön a kitüntetettek csoportképe, elől középen dr. Hóbor Erzsébet, a ZA-MA örökös elnöke, mellette Major Gyuláné jelenlegi elnök, mögöttük Cseh Gábor és Balaicz Zoltán

Fotó: TTHJNS

A közös múlt, az anyanyelv, a keresztény hit, a nemzeti hagyományok, a barátság és egymás tisztelete az, ami a két várost elsősorban összeköti, hangzott el a rendezvényen, ahol a felszólalók hasonló gondolatokkal szóltak a jelenlévőkhöz. Mint elhangzott, az erdélyi és a zalai város között 1996. október 22-én jött létre a hivatalos kapcsolat, a szerződés létrejöttében jelentős szerepet játszott dr. Gyimesi Endre volt polgármester, a ZA-MA egykori elnöke. 2000-ben megalakult a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör, majd három évvel később testvérszervezete, a zalaegerszegi egyesület. Felidézték azt is, miszerint a külhoni magyarokat érintő 2004-es sikertelen kettős állampolgárságról szóló népszavazás után Zalaegerszeg önkormányzata jelképesen tiszteletbeli polgárává fogadta az erdélyi város magyar lakosságát.

A szónokok – dr. Gyimesi Endre, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Marosvásárhely díszpolgára, dr. Hóbor Erzsébet alapító és örökös elnök, Cseh Gábor, a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör elnöke, Czegő Teréz színművész - az elmúlt két évtized közös emlékeit felidézve elmondták: bár elválaszthatnak minket a határok, a magyarok mindig összetartoznak.

A rendezvényen Balaicz Zoltán Major Gyuláné jelenlegi elnök részére díszoklevelet nyújtott át, az ünnepség végén pedig arany, aranyozott és ezüst emlékkitűzőket adtak át az egyesület tagjainak. Arany kitűzőt vehetett át dr. Hóbor Erzsébet, Cseh Gábor és dr. Gyimesi Endre. A műsorban a Zalai Táncegyüttes és Závecz Nikolett működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában