Előadás

2023.10.19. 18:30

Egészségről, betegségről a Szenior Akadémián

A Szenior Akadémia őszi félévének második és egyben utolsó előadásnapján az idős korra jellemző betegségekről, kezelésük módjairól, illetve megelőzésük lehetőségeiről hangoztak el hasznos információk. Öt témakörben és öt előadásban az idén 175 éves Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház orvosainak és vezető dietetikusának jóvoltából.

Antal Lívia

Dr. Riba Ádám, Végvári Viktória, Balaicz Zoltánné, dr. Bagosi Zoltán és Zimborás Béla, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója

Fotó: Antal Lívia

A Zalaegerszegi Idősügyi Tanács és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja rendezésében megvalósuló Szenior Akadémián Balaicz Zoltánné fő szervező, az egyetem nyelvi és felnőttképzési irodájának vezetője köszöntötte az időskorú hallgatókat.

Szívünk egy nap alatt 115 ezerszer húzódik össze, és 80 ezer liter vért pumpál a testbe, vezette fel előadását dr. Riba Ádám kardiológus adjunktus, akitől azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a megtört szív szindróma létező jelenség. Ezt az állapotot nagy stresszel járó esemény váltja ki, ami ugyanolyan veszélyes, mint a szívroham. Beszélt a szívet ellátó koszorúerek szűkületéről, annak okairól és következményről, a szívinfarktus kialakulásáról. Kiemelte, hogy az elzáródott koszorúeret két órán belül meg kell nyitni, hogy ne érje maradandó károsodás a szívizmot. A statisztikai adatok szerint 1990-től évente 130–140 ezren haltak meg szívinfarktusban. A halálozási adatokban 2005 környékén történt változás, miután az azt megelőző években bevezették az országos szervezett infarktusellátást. Azóta az évi 25 ezer infarktusos esetből 5500 végződik halállal. Az adjunktus arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb szívroham hétfőn és pénteken következik be.

Dr. Riba Ádám: a legtöbb szívroham hétfőn és pénteken következik be
Fotó: Antal Lívia

Dr. Bagosi Zoltán belgyógyász, diabetológus főorvos az időskori cukorbetegségről tartott előadást. A táplálkozás és a mentális egészség összefüggéseire Végvári Viktória vezető dietetikus hívta fel a figyelmet. Dr. Németh László neurológus, osztályvezető főorvos az agyérbetegségek okaira, és korai felismerésének jelentőségére világított rá. „Ha nyúz a csúz” címmel a mozgásszervi betegségek kezelési lehetőségeiről dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna reumatológus, a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő főigazgatója, a Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa tartott előadást.

A szépkorú hallgatók nagy érdeklődéssel hallgatták az előadásokat, amelyekhez Kandász Norbertné nagy reményeket fűzött. Rendszeres látogatója az akadémiának. Mint mondta, most és a korábbi előadásokon is sok olyan információt, tanácsot kapott, amelyek hasznosak számára a hétköznapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában