Az idősek élettapasztalata érték

2023.10.09. 17:04

A szépkorúakat köszöntötték Szécsiszigeten

A település időseinek szerveztek ünnepséget pénteken Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry kastélyban.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter: az életbölcseletet az életkorban való előre jutással lehet megszerezni.

Fotó: Korosa Titanilla

Nagy István polgármester osztotta meg először ünnepi gondolatait a falu jelenlévő szépkorú lakóival. A polgármester Müller Péter gondolatait idézte, miszerint: az érett, ősi kultúrában az öregeket nem azért tisztelték, mert fáradtságos életükkel kiérdemelték, nem is abból a józan előrelátásból, hogy egyszer mindenki megöregszik, hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregek óriási élettapasztalatával olyan értékeket jelenítettek meg, melyek a fiatalabbak számára vonzóak voltak. Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték.

Nótákat énekeltek az időseknek a gutorföldi dalkör tagjai Szécsiszigeten
Fotó: Korosa Titanilla

Majd arról szólt, hogy az időskorúak életében is vannak nehézségek, de szívüknem öregszik, az élet adta tapasztalatok idővel bölcsességgé nemesednek.

Nagy István polgármester: az időskorúak életében is vannak nehézségek, de szívük nem öregszik.
Fotó: Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője pedig, kapcsolódva a polgármester szavaihoz arról szólt az ünnepen, hogy egy fiatal is lehet nagy tudású egyes területeken, de az életbölcseletet az életkorban való előre jutással lehet megszerezni. S mikor olyan világban élünk, melyben a hagyományokat, a történelem tiszteletét próbálják sok-sok helyen hátrébb tolni, akkor szükség van azokra a közösségekre, ahol őrzik azt az identitást, a kultúrát, amit az elődöktől megkaptak.

A kora délután kezdődő műsorban a Gutorföldi Nóta- és Dalkör teremtett jó hangulatot, majd estebéddel és további zenés programmal folytatódott az esemény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában