Az alacsony terményfelvásárlási árak miatt

2023.10.11. 11:30

A magyar agrárium szereplői jövedelmezőségüket féltik

Az alacsony terményfelvásárlási árak és az Ukrajnából beérkezett terménydömping árletörő hatása az agrárium minden hazai szereplőjének megnehezíti életét, vélekedett dr. Varga Zsolt, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.

Antal Lívia

A kukorica betakarítása még ezután következik. Felvételünk Petrikeresztúr és Nagylengyel határában készült

Fotó: Antal Lívia

A terméshozamok a Dunántúlon megfelelőek. A kalászosok, a repce, a napraforgó, a szója és a kukorica jól teljesített, igaz az utóbbi betakarítása még ezután következik. Az alföldi gazdálkodók helyzete is jobb, hiszen a tavalyi nagy aszályt követően idén ott is volt a csapadék, ami már a terméseredményeikben is megmutatkozott – adott helyzetképet az elnök.

Dr. Varga Zsolt: Az alacsony terményfelvásárlási árak rontják az ágazat jövedelmezőségét

A mezőgazdasági termelés szempontjából tehát a szokott mederben történtek, történnek az események idén.

- Ez így rendben is lenne – mondja –, ha nem sújtaná a magyar agráriumot az a gazdasági krízis, amit az Ukrajna felől bejövő termény- és késztermékdömping okoz. Óriási mennyiségről beszélhetünk, abból adódóan, hogy az ukrán mezőgazdasági termelés volumene egyszerűen felülmúlja hazánként – fejtette ki dr. Varga Zsolt. – A jelenlegi helyzet gyakorlatilag leállította a terménypiac megszokott menetét. A magyar termelőknél nagyok a készletek, mert nem tudják eladni. Ezt csak fokozza a terményfelvásárlási árak drasztikus visszaesése. Valamennyi szántóföldi növény esetében folyamatos csökkenés tapasztalható, ami azt eredményezi, hogy több kultúra esetében veszteséges a termelés. Az ágazatnak eléggé kedvét veszi ez, mert valamennyi szereplő: a termelő mellett a gyártó, az input-forgalmazó és a kereskedő is érintett benne. A hazai mezőgazdaság jövedelemtermelő képességét mindez együttesen gyengíti – adott aggodalmának hangot a szakember.

A termény mennyisége és a termény ára, valamint az ebből adódó bevétel határozza meg egy-egy termelő jövedelmezőségét is. A fejlesztések, beruházások és tervezések bizonytalanok.

- A jövő kétséges, a következő két év biztosan nehéz lesz. Mindenki keresi a megoldást, a kiutat, esetleg a termelési struktúra megváltoztatását. Hazánk mezőgazdasági szerkezete adott, talajviszonyai, éghajlata, időjárása alapján búza, árpa, napraforgó, szója és kukorica nagyüzemi termesztésére alkalmas. Az alternatív kultúrák szegmense kicsi, kevés rá a tapasztalat, így sok esetben a jövedelmezőségüket is nehéz megjósolni – szögezte le az elnök.

A magyar növényorvosi kamara országos szervezetének élére idén új elnököt választottak, Hunyadi István személyében. A Zala vármegyei szervezet idén is ellátta feladatait. Kétnapos szakmai napot, növényvédelmi tanfolyamokat szerveztek, szakmérnökeiknek továbbképzést tartottak. A vármegyei növényorvosi kamarák nagy érdeklődése mellett bonyolították le az általuk elindított országos sportnapot augusztus végén a MATE keszthelyi Georgikon Campusának sporttelepén. Készülnek a novemberi országos növényorvos napra, és a hagyományos kirándulásukra. A zalai szakemberek idén Egerbe, a Szépasszony-völgybe látogatnak el, összegezte az év történéseit dr. Varga Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában