Zala vármegyében 6500 álláskeresőt tartanak nyilván

2023.10.30. 18:30

A közfoglalkoztatás értékeiről

A Zala Vármegyei Kormányhivatal „Értéket teremtünk” címmel Közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt szervezett hétfőn a Karos Korzón. Az eseményen 20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.

Benedek Bálint

A zalaiak mellett más vármegyékből érkezők is bemutatkoztak a Karos Korzón. Balról: Cseresnyés Péter, Réthy Pál, Bene Csaba és dr. Varga Andrea Fotó: Szakony Attila

Az esemény megnyitójában a helyszínen elhangzott: a közfoglalkoztatási mintaprogramban részt vevő települések lehetőséget kaptak az elért eredményeik, értékteremtő tevékenységeik széles körű bemutatására. Zala hat járásából 15, Somogyból három, míg Veszprém vármegyéből egy szociális szövetkezet, valamint Vasból szintén egy közhasznú nonprofit szervezet vett részt a bemutatón.

- Egykor több százezren vettek részt a közfoglalkoztatás rendszerében, most sok zalai településen azzal a problémával küzdenek, hogy a közfoglalkoztatásba nem tudnak olyan hasznos munkát végző embert találni, aki az önkormányzati munkában segítene - mondta köszöntőbeszédében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Ez a foglalkoztatotti létszám 70 ezerre csökkent, mely a kormányzati szándéknak megfelelő, közös munkánk eredménye. Ezt a célt tűztük ki, hogy minél többen helyezkedhessenek el az elsődleges munkaerőpiacon. Továbbra is átmeneti megoldásnak tartjuk a közfoglalkoztatást, de jó ugródeszka is. Ezért a Start munkaprogramban remélhetőleg a következő években is lesznek eredmények, a falvakban élők összefogva megmutathatják, mire képesek. Rengeteg portékát lehetett a standokon látni, melyek értéket képviselnek.

Majd dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója lépett a mikrofonhoz. Leszögezte: a kormány kiemelten kezeli a közfoglalkoztatás ügyét. Ezt kiválóan mutatja, hogy amíg a gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet tagállamai átlagosan a GPD-jük 0,5 százalékát fordítják erre a területre, addig Magyarország ennek a tizennégyszeresét.

- A mintaprogramok 2012-es indulásakor Zalában a kisebb települések gyakran azokra a feladatokra koncentráltak, melyek elmaradtak az elmúlt évtizedekben, például az utak állapotának rendbetételére - folytatta. - Pár év után egyre több önkormányzat ismerte fel az értékteremtő jelleget, nőtt a mezőgazdasági programok száma, amelyekben döntően zöldségtermesztés kezdődött. Aztán egyre több helyen kemenceudvarok épültek, fedett rendezvényközpontokkal.

Hozzátette: Zala vármegyében mindössze 6500 álláskeresőt tartanak nyilván. Ez is azt mutatja, hogy a versenyszféra folyamatosan veszi át a munkaerőt a közmunkaprogramból, ami ezzel kiválóan teljesíti küldetését.

Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a közmunkaprogram eredményeit ezen a kiállításon és vásáron mindenki jól láthatja.

- A települések önkormányzatai jól felismerték azt, hogy az általuk előállított termékek bizony az adott térség értékei lesznek - fogalmazott. - A vásárlók pedig ebben partnerek, hiszen azzal, hogy helyi terméket választanak a magyar minőséget kapnak.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium, Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság, helyettes államtitkára szerint minden ilyen vásár nagy jelentőséggel bír, ahogy az országos seregszemle is. A legutóbbin nagy kereskedelmi áruházláncok képviselői is eljöttek, akik nagy elismeréssel nyilatkoztak az önkormányzatok által előállított termékekről. A társadalmi felelősségvállalásuk kapcsán lesznek majd olyan árucikkek, amelyek megjelenhetnek az üzleteik polcain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában