Miénk itt a tér

2023.10.12. 16:00

175 éves a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház I.

Zalaegerszegen 1848-ban 12 ágyas, három betegszobából álló ispita nyílt, mely többnyire a szegények és egyedülálló betegek kezelésére szolgált. 1886-ban épült fel a jelenlegi kórház belső telephelyén a 43 ágyas új épület. A Zalai Hírlap archívumából válogatott fotókkal, cikkekkel idézünk fel a megyei kórház elmúlt néhány évtizedének történetéből egy-egy emléket.

Nagy Betti

Megyei kórház új főépületének avatásán dr. Szabó Zoltán egészségügyi miniszter vágja át a szalagot 1969. november 15-én, Kiss Ferenc fotója

1969. november 15-én avatták fel a megyei kórház új főépületét. „- Osztozzunk mindannyian Zala megye és Zalaegerszeg lakóinak örömében, amelyet a kórház új, 240 ágyas szárnyának átadása jelent. Az új épület az egészségügyi ellátás javítását biztosítja, s ennek elsősorban a megye lakói látják hasznát.” - hangzott dr. Szabó Zoltán egészségügyi miniszter ünnepi beszéde.

Az évfordulót ünneplő kórházat a Zalai Hírlap 1973. február 25. és 27-ei lapszáma az „125 évesen a kor színvonalán” című cikkekben köszöntötte, és történetéről összefoglalót adott. Dr. Szilvás Rudolf kórházigazgató ebben az összeállításban, válaszolva a kérdésekre elmondta: „- A főépület 1969-70-ben történt belépésével növekedett az ágyszám, megszűnt a zsúfoltság. Új osztályok nyíltak: ortopédia, urológia. Ezeknek a betegeit korábban Szombathelyre, Pécsre kellett küldeni. A bőrgyógyászat kivételével tehát gyakorlatilag teljessé vált a kórház. Régebben megvolt és újabban szervezett osztályainkat általában jó körülmények közé helyeztük és a gyógyítás korszerű eszközeivel szereltük fel. Vezetésükre magas képzettségű főorvosokat hívtunk meg. Szinte valamennyien hosszabb klinikai gyakorlattal rendelkeznek.”

Újítási mozgalom, ötlet-napok indultak a megyei kórházban 1974-ben. Az orvostudomány, az intézet fejlődése, az emelkedő orvosi létszám, s a mind több megoldásra váró gond együttesen vezetett az újító mozgalom fellendüléséhez. „Az ötleteket többnyire az orvosok adják, a technikusok, a mérnökök a kivitelezést. A közelmúltban is hasznos újítás érkezett Fábián János újítási felelőshöz, aki maga is szorgalmas újító. Ezt bizonyítja a Kiváló Újító kitüntetés bronz fokozata is.” (Zalai Hírlap, 1974. január 30.)

 

1976 augusztusában adták át a megyei kórház 36 ágyas bőrgyógyászati osztályát. Az addig Szombathelyre, Kaposvárra és Pécsre küldött betegek innentől itt kaphattak ellátást. Erről a Zalai Hírlap 1976. december 10-ei száma adott hírt: „Az indulás – bár a feltételek igen kedvezőek – nem volt könnyű, s munka ma sem könnyű. Kilenc éven át Zalaegerszegen egyetlen bőrgyógyász dolgozott. Tulajdonképpen most is, azzal a könnyebbséggel, hogy két fiatal orvos a bőrgyógyászaton kezdte meg gyakorlatát, s a jelek szerint úgy kötődnek a szakmához, hogy a kezdetnek a gyakorlati idő lejárta után folytatása is lesz, s szakvizsgát tesznek bőrgyógyászatból.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában