A riasztást követően pár óra múlva már repülővel indultak útnak

2023.09.27. 11:35

Zalaiak is segítettek a líbiai katasztrófa után

Szeptember 11-én a Daniel nevű vihar okozta áradás pusztította el a kelet-líbiai Derna városát. A katasztrófa után az áldozatok felkutatására magyar mentőcsapatok is érkeztek, kiutazott a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület két tagja, Supák Sándor és Varga György is.

Fogadás hazaérkezés után: Ladányi Ibolya, az egyesület egészségügyi szakágvezetője, Supák Sándor, Varga György, Vigh László, Sárga Sándor

Fotó: A szerző

A vihar következtében két gát átszakadt, és a kiömlő 24 millió köbméter víz több helyen három méter magas szökőárként tarolta le a százezer lakosú Derna város nagy részét. Tizenötezernél többen haltak meg és legalább ennyien eltűntek.

A katasztrófa utáni kutató-mentő munkálatokban  két zalai különleges mentő is részt vett. Visszaérkezésük után szerdán tartottak tájékoztatót a történtekről. 

Mint Sárga Sándor, a húsz éve alapított, jelenleg 36 tagot számláló Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltók Egyesület elnöke elmondta, külügyminisztériumi felkérésre, a Hungary Helps - Magyarország segít programban a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 18 fős csapatához csatlakozott két zalai tag, Supák Sándor és Varga György. 

A tűzoltók, rendőrök, mérnökök, orvosok, tanárok és más foglalkozású tagokat tömörítő zalai egyesület 2005-ben szerzett ENSZ INSRAG minősítést nemzetközi bevethetőségre.
Az egyesületben hét éve ténykedő, civilben kriminalisztikai szakértőként, valamint technikumi szaktanárként dolgozó Varga György felidézte, hogy szeptember 13-án este kapták a riasztást, másnap reggel az ilyen helyzetre előírt felszereléssel felmálházva indultak Supák Sándorral, és az este már Líbiában köszöntött rájuk.
Arról pedig a többféle egészségügyi szakvégzettséggel rendelkező, jelenleg a Vöröskeresztnél dolgozó, és 2006 óta egyesületi tag  Supák Sándort számolt be, hogy a katasztrófa jellege miatt szinte semmi esély nem volt túlélők kimentésére, ezért az áldozatok felkutatásában működtek közre. Mint mondta, az áradat rengeteg embert sodort be a tengerbe, ezért búvárok is dolgoztak velük, ők  pedig a szárazföldi egységhez tartoztak az kutyás keresőkkel együtt. Szektorokra osztották a  várost, és kutatták fel  az áldozatokat, akiket a romok, az iszap alól kellett kiemelni. A nehéz megközelíthetőség miatt kevés külföldi csoport ment Líbiába, ahol a magyarok száznál több holttestet találtak meg.
A magyar alakulatok 11 nap után, szeptember 24-én, vasárnap tértek haza. Mint elhangzott, nem lesz pihenő, mert jövő hétfőn hat zalai különleges mentő indul Bulgáriába a városi kutató-mentő csapatok számára tartott ENSZ INSARAG minősítő gyakorlatra a HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet alegységeként.
A tájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő mondott köszönetet és fejezte ki elismerését a két zalai szakember munkájáért, hiszen polgárháború sújtotta körzetben, elöntött területeken kellett dolgozniuk, ahol már járvány is felütötte a fejét. 

Átzúdult  az áradat a városon
Fotó: AFP


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában