Ferenc Orsolya Nagykanizsán

2023.09.01. 18:11

Minden ország elemi érdeke, hogy részt vegyen az űrkutatásban

A jövő év vége vagy 2025 eleje az a lehetséges időpont, amikor újabb magyar utazhat az űrbe, ám ez egyelőre még csupán terv, s nagyon sok, részben hazánktól és a potenciális jelöltektől is független összetevőn múlik, hogy valóban így lesz-e. Erről az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferenc Orsolya beszélt csütörtök este Nagykanizsán.

Gyuricza Ferenc

Minden ország elemi érdeke, hogy részt vegyen az űrkutatásban – mondta Ferenc Orsolya Nagykanizsán. Cseresnyés Péter és Ferencz Orsolya a nagykanizsai rendezvényen

Fotó: Gyuricza Ferenc

A villamosmérnök végzettségű, de jelenleg országgyűlési képviselőként dolgozó, s mellette egyetemi oktatóként is tevékenykedő Ferencz Orsolya a NagyON Kanizsa Egyesület által szervezett Polgári Esték közéleti rendezvénysorozatban volt a szintén parlamenti képviselő Cseresnyés Péter vendége. A találkozó során először értelemszerűen az űrkutatás került szóba, melynek során Ferencz Orsolya elmondta: a Magyar Űrhajós Program – angol mozaikszóval: HUNOR – keretében 247 jelentkezőből négy kiválasztott személy, három mérnök és egy orvos kezdhette meg a felkészülést egy tervezett űrutazáshoz. Mindannyian alkalmasak, nüansznyi különbség fogja eldönteni, hogy közülük végül ki léphet majd a Nemzetközi Űrállomás Fedélzetére.  

Ferencz Orsolya azt is elmondta: már most is rengeteg űreszközt használ az emberiség, az űrkutatás azonban a jövő szempontjából igazán fontos, ezért minden országnak elemi érdeke, hogy abban részt vegyen. Repülőgépes hasonlattal élt: miszerint annak idején, amikor a Wright fivérek megépítették a történelem első repülőgépét, akkor a huszártisztek kézlegyintéssel vették ezt tudomásul, ma viszont szinte minden országban van repülőtér. A miniszteri biztos szerint az űrhasználat hasonló ütemben terjed majd el.  

A beszélgetés második része az önkormányzatiságról szólt, Ferencz Orsolya ugyanis három cikluson keresztül volt képviselő Budapest VIII. kerületében, ahol a 2019-es választások során a Fidesz-KDNP-frakció ellenzékbe került, akárcsak Nagykanizsán. A miniszteri biztos szerint a kerület vezetése azóta egyetlen konstruktív javaslatukat sem fogadja el, de kritizálta a fővárosi közgyűlés – és Karácsony Gergely főpolgármester – döntéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában