Megemlékezés

2023.09.10. 15:30

Márványtáblát helyeztek el a templomépítő tiszteletére Murakeresztúron

Murakeresztúron vasárnap ünnepélyes keretek között a szentmisén szentelte meg Josip Mrzljak nyugalmazott zágrábi püspök a Skotovich Miklós templomépítő tiszteletére elhelyezett márványtáblát a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban.

Korosa Titanilla

Josip Mrzljak nyugalmazott zágrábi püspök szentelte fel a Skotovich Miklós templomépítő tiszteletére elhelyezett márványtáblát

Fotó: Korosa Titanilla

Skotovich Miklós 1738-ban a horvátországi Károlyvárosban született. Filozófiát és teológiát tanult Zágrábban, 1763-ban szentelték pappá, majd 1806 májusától apátplébános lett Murakeresztúron, szeptemberben pedig apáttá avatta Zolnay Dávid püspök. 1817-ben hunyt el és végakaratának eleget téve a plébániatemplomban az általa állíttatott Mária-oltár elé temették. Murakeresztúron sok gonddal és fáradtsággal építtetett alapjából új templomot, amelyet megáldott a Szent Kereszt tiszteletére 1809-ben. Állíttatott oltárokat, készíttetett orgonát 1815-ben, szerzett harangot és építtetett plébániaházat. Mindez sok költségbe került, így nem csoda, hogy vagyontalanul hunyt el.

Cseresnyés Péter koszorúzott
Fotó: Korosa Titanilla

A szentmisén Vaslabán Csaba Antal plébános így köszöntötte az egybegyűlteket.

– Több mint 800 évvel ezelőtt itt, ezen a helyen bencés szerzetesek apátságot alapítottak. Nem tudjuk honnan jöttek, milyen történelmi háttérrel, de azzal a mélységes hittel és reménnyel, amelyet az új apátság jelmondataként így fogalmaztak meg: “Arbor succisa virescit – A megnyesett fa kizöldül”. Ez prófétai jóslattá vált, hiszen a virágzó apátság élő fáját a törökök megnyesték: az apátságot lerombolták, a szerzetesek egy része elmenekült, sokan életüket vesztették. A török kiűzése után az apátság környéke benépesült. Új szerzetesi közösség már nem telepedett le, de a megnyesett fa kizöldült és új hajtást hozott: plébánia lett, melyet apátplébánosok irányítottak. Először csak az apátság javait kezelték, majd Skotovics Miklós apát gondos keze alatt ez az új hajtás kizöldült és virágba borult: felépült a jelenlegi templom, mely – végakaratának megfelelően – az ő testét megszentelt földjében a feltámadásig őrzi. Mai templombúcsúnk méltó alkalom arra, hogy az ő áldott emléke előtt tisztelegjünk. Épp 260 éve szentelték őt pappá. Hisszük, hogy Istennél papként ma is közbenjár értünk.

Mint arról már beszámoltunk, tavaly egy talajradarozás közben az említett helyen nagy valószínűséggel Skotovich Miklós földi maradványait találták meg. A közösség erejével, a Murakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pályázati forrásának támogatásával helyeztek el a sír fölé egy fedlapot, melyen horvát és magyar nyelven olvasható az ő nagy tette.

Az eseményen részt vett és koszorúzott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Tea Karaman és Petra Petrić horvát miniszteri tanácsosok, Bruno Lopandić diplomáciai tanácsos és Marina Sikora első titkár, dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja, Sunčana Glavak Európa parlamenti képviselő, Ivan Gugán, a Horvát Országos Önkormányzat elnöke és a Horvát Köztársaság Kormánya Határon Túli Horvátok Tanácsának elnöke, Muraköz megye képviseletében Josip Grivec helyettes főispán, Mario Moharić LAG elnök, Kapronca-Körös megye képviseletében Darko Masnec megyei igazgató, illetve polgármesterek, horvát nemzetiségi vezetők és egyházi elöljárók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában