Miénk itt a tér

2023.09.12. 11:30

Hatvanéves a József Attila Városi könyvtár

1963 nyarán kezdték el Zalaegerszegen a városi könyvtár építését az akkor még új városrészben. Az intézmény ezen a helyen több mint húsz évig állt rendelkezésére a környék olvasni vágyó lakóinak. Az egyre bővülő könyvtár 1981-ben, a Landorhegyen megépülő új művelődési központ emeletére költözhetett. Az 1963-as építkezésről természetesen beszámolt a Zalai Hírlap.

Nagy Betti

József Attila könyvtár 1983-ban, Polgár Tamás fotója

„Ömlik a kannából a malter, piros téglasorok emelkednek egyre magasabbra. Egy csoport az északi és déli oldal falához szükséges terméskövet faragja: A honvédség zalaegerszegi alakulatának kiszistái építik az új városrész könyvtárát, a József Attila fiókkönyvtárat. A katonák – még tavaly határozták el, hogy a könyvtár társadalmi munkában történő megépítésével részt vesznek a város fejlesztésében.” (1963. június 1.)

Mivel az augusztus 20-ára tervezett átadás határideje veszélybe került, a katonák segítségért fordultak a Zalai Hírlap szerkesztőségéhez. Az építéshez szükséges betongerendákat csak július 31-én kaphatják meg, ezért kérik, hogy ha valaki eddig az ideig tud kölcsönözni 12 darab GM 64-62-es, 8 darab F 24-12-es és hat darab F 40-24-es beton gerendát, az bocsássa rendelkezésükre.

Kérésük nyitott fülekre találhatott, hiszen augusztus 20-án megnyílt a könyvtár, amelynek értéke mintegy 450 ezer forint volt városfejlesztési alapból, a honvédség helyi alakulatánál szolgáló fiatalok építették társadalmi munkában. A városi tanács 25 ezer forintot költött könyvekre, és mintegy 16-17 ezer kötet kapott helyet az új, József Attila nevét viselő könyvtárban.

A Zalai Hírlap 1963. október 3-ai száma hírt adott, hogy: „Közel kétszáz beiratkozott olvasója van már az augusztus 20-án megnyílott városi fiókkönyvtárnak Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában