Olyan élményekhez juthatnak, amiket elsősorban családban élve tapasztalhatnának meg

2023.09.11. 19:00

Gyermekek és múzeumok

A környezettudatos életmódot segítő ismeretek megszerzését, az identitástudat erősítését is szolgálja az az együttműködés, amelyről hétfőn született megállapodás a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága és a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye között.

Arany Gábor

A megállapodást Havasi Bálint és Horváth Gyöngyi kötötte meg a Göcseji Múzeumban

Fotó: A szerző

A kontraktus kapcsán Havasi Bálint a múzeumi igazgatóság részéről azt emelte ki, hogy az együttműködés szakmai hátterét a falumúzeum vezetője, Varju András dolgozta ki. Az előzményekhez tartozik, hogy korábban is fogadtak gyerekeket a szabadtéri múzeumban különböző foglalkozásokon. Ezt a kapcsolatot erősítette meg formálisan az együttműködés aláírása. Mindez illeszkedik a múzeumok szerepének változásához, hiszen ezek az intézmények a társadalom szolgálatában állnak, a közönség számára nyitottak, a közösségek részvételével működnek, hangsúlyozta a főigazgató. Ez esetben a múzeumi programok olyan olyan közösség tagjai számára válnak elérhetővé, akik hátrányos helyzetbe kerültek, fogalmazott Varju András. Ha ezzel örömteli pillanatokat élhetnek át, akkor már célt ért az együttműködés. Mint kiemelte, ezek a gyerekek olyan élményekhez juthatnak, amiket egyébként elsősorban családban élve tapasztalhatnának meg. 

Horváth Gyöngyi, a gyermekvédelmi központ vezetője arról szólt, hogy 18 intézményben közel 200 gyermeket gondoznak. Nekik segítenek visszatalálni a gyökerekhez a múzeumi programok.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai kirendeltségi igazgatója arról szólt, hogy az elmúlt pár évben az intézményeik szorosabbra fűzték a kapcsolatot a múzeumokkal, mind gyakrabban élnek a lehetőségekkel. Úgy látja, a gyerekek mellett az idősek bekapcsolása lehet a következő lépés, mert a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, nagyon jó hatással vannak a szépkorúakra is az ilyen foglalkozások, programok. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában