Védőszentjüket ünnepelték a büntetés-végrehajtás dolgozói Zalában

2023.09.07. 17:30

Felszentelték a fogva tartottak által felújított zalaapáti templomkertet

Idén is megszervezte védőszentje tiszteletére a büntetés-végrehajtási szervezet az immáron harmadik Szent Adorján-zarándoklatot. Az ünnep részeként felszentelték a fogva tartottak jóvátételi munkájával megújult kálváriát, szabadtéri oltárt, illetve a kriptabejáratot a zalaapáti templomkertben.

Péter B. Árpád

A Millenniumi Emlékparkban Pácsonyi Imre emlékeztetett: Csak egy magasabb eszmerendszerrel lehet államot, közösséget és jövőt építeni

Fotó: Péter B. Árpád

A nap a zalavári Millenniumi Emlékparkban kezdődött, ahol a hajdani bencés apátság romjainál igazgatási és rendvédelmi szervek, tudományos intézmények vezetői, illetve a térség polgármesterei helyezték el az emlékezés koszorúit.

Itt Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke arról szólt, a vársziget tanúja az európai történelem fontos korszakainak. Hangsúlyozta, valamennyi itt élő kultúra és közösség a keresztény hit mellé szegődött, s vallotta: csak egy magasabb eszmerendszerrel lehet államot, közösséget és jövőt építeni. Emlékeztetett, innen indult útnak Cirill és Metód, akik később Európa társ-védőszentjei lettek.

Zalavárott a résztvevők megkoszorúzták a hajdani bencés apátság romjainál lévő emlékhelyet
Fotó: Péter B. Árpád

Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti intézetének tudományos igazgatója felelevenítette az egykori Mosaburg (vagyis a mai Zalavár) történetét, gazdag múltját, emlékeztetve: e település a keresztény térítés pannóniai központja volt, majd az Árpád-korban monostor létesült itt.

Lucz József, Zalavár polgármestere kijelentette: „Adorján katona volt, és kemény hite miatt halt mártírhalált. Az ő élete és számos döntése mutatja meg nekünk a legtisztábban: ha úgy hozza az élet, bátran ki kell állnunk az igazságért, a jóért és minden fontos értékért.”

Úton a zalaapáti templom felé, elöl (b-j) dr. Vereckei Csaba, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Pácsonyi Imre és Együd József
Fotó: Péter B. Árpád

A büntetés-végrehajtási szervezet zarándoklata Zalaapátiban folytatódott, ahol a Szent Adorján és Szent Őrangyalok-templomban Cséry Gergő plébános mutatott be szentmisét, majd felszentelte a fogva tartottak által a templomkertben felújított szabadtéri oltárt, kálváriát, illetve a kriptabejáratot.

Az ünnepi program zárásaként Együd József bv. alezredes, a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka beszédében leszögezte: e vidéken olyan kézzelfogható a Szent Adorján-kultusz, hogy ide, bv-s pályafutása során, minden kollégának legalább egyszer el kellene jönnie.

– Társadalmi szerepvállalásunk részeként, együttműködve a zalaapáti plébániával, fogva tartottaink ezer, önként vállalt munkaórájával újították meg a templomkertet. Ez jóvátételi munka, amiért a közreműködők nem kapnak díjazást, egyfajta gesztus a társadalom felé – válaszolta kérdésünkre a parancsnok.

A szentmise után a templomkertben Cséry Gergő plébános felszentelte a fogva tartottak által felújított szabadtéri oltárt, kálváriát, illetve kriptabejáratot
Fotó: Péter B. Árpád

Együd József hozzátette: ezzel az ünneppel s az elvégzett munkával a bv. azt is megmutatja, hogy nem egy zárt közösség, hanem aktív része a társadalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában