Bűnmegelőzés

2023.09.13. 20:00

Elkezdődött a Hetvenkedő hatvanasok vetélkedő, a fő téma a biztonságos internethasználat

A kibervilágban leselkedő veszélyek kerültek fókuszba annak az országos bűnmegelőzési vetélkedőnek két napján, amelyet Zalaegerszegen tartottak.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a verseny résztvevőit

Fotó: A szerző

A megnyitót szerdán az idén 55 éves zalaegerszegi falumúzeumban rendezték meg, ahol a házigazda város nevében Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a 20 csapat tagjait. Mint felidézte, a vetélkedőt megyénkben hívták életre a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei még 2011-ben. Kezdeményezésük hamar követőkre talált, így lett országossá immár a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. Zalaegerszeg pedig harmadik alkalommal helyszíne a rendezvénynek.

Idén a biztonságos internethasználat a kétévente megtartott vetélkedő fő témája, árulta el érdeklődésünkre Tóth László rendőr őrnagy, a bűnmegelőzési alosztály vezetője. A hagyományos bűncselekmények száma csökken, kevesebb a lopás, a betörés, ám a kibervilágban mind több csaló próbálkozik. Ennek fokozottan kárvallottjai az idősek is, mert kevésbé gyakorlottan mozognak a digitális térben, gyanútlanabbak. Sokféle módszerrel próbálkoznak a bűnözők, ezekre kívánjuk felhívni a figyelmet, mondta. 

A vetélkedőre nyugdíjasklubok tagjai jöttek el, ők az itt megszerzett ismereteket átadják ismeretségi körükben, ezzel segítenek a kortársaiknak is. A vetélkedőn egyébként közreműködtek a diákokból verbuválódott kortárssegítők a generációk összefogása jegyében.

Az országos vetélkedőre a vármegyei rendőr-főkapitányságok delegáltak csapatokat, nekik belépőként digitális plakátot kellett készíteni az internetbiztonság témaköréről. A rendezvény első napja a játékos bemelegítésről, ismerkedésről szólt. A bűnmegelőzési ismeretekről csütörtökön adnak számot a négyfős csapatok a mindszentyneumbeli megméretésen.

Néhány pillanatkép a szerdai feladatokról
Fotó: Sznopek Veronika

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában