Ismeretterjesztés a gombaszezon kezdetén

2023.09.13. 19:00

Cél, hogy a gyűjtők legalább a halálosan mérgező fajokat felismerjék

Ismét ismeretterjesztő gombanapot tartottak a hévízi termelői piacon. Benkő Lajos, a vásártér vezetője, gombaszakellenőr azt mondta, a termőidőszak kezdetére időzítették a rendezvényt, amelynek célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a különféle fajokkal, és főként azokkal, amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.

Péter B. Árpád

Benkő Lajos (jobbról): A nem mérgező gombák között is megkülönböztetünk ehetőket és árusíthatókat

Fotó: Péter B. Árpád

Benkő Lajos harminc fajt mutatott be, hogy a fogyasztókat felkészítse az esős idővel beköszöntő gombaszezonra. Szerinte az a legfontosabb, hogy mielőtt valaki gyűjteni indul, legalább a halálosan mérgező gombákat felismerje, amelyek közül több – például a gyilkos galóca – könnyen összetéveszthető az ehetőkkel.

A szakember hangsúlyozta: „A gombáknak is megvan a szerepük a természetben, tehát a nem ehető, vagy mérgező egyedeket felrugdosni súlyos hiba, amellett, hogy így a szél nagyobb területen terjeszti el a spórát, tehát még jobban terem”.

Benkő Lajos szeretné megismertetni az emberekkel a környéken termő legfinomabb „kalaposokat”, s mivel Zala és az Őrség a gomba hazája, nálunk szinte minden megterem. Vannak persze köztük védett fajok is, amiket ritkaságuk miatt inkább hagyni kellene az élőhelyükön, hívta fel a figyelmet. A szakember elárulta, Magyarországon a legtöbb mérgezést az okozza, hogy sokan összekeverik a sárga rókagombát a világító tölcsérgombával.

A kiállításon látni lehetett ehető és nem ehető, árusítható, mérgező és halálosan mérgező fajokat is. A szakember felhívta a figyelmet: vannak olyanok, amelyek ugyan nem mérgezők, ám mégsem ehetők. Ilyen például a taplógombák többsége.

– A „jó” gombák között is megkülönböztetünk ehetőket és árusíthatókat. A különbség az, hogy utóbbiak szinte biztosan nem téveszthetők össze a mérgezőkkel. Ám van olyan ehető faj, például a rétgomba, ami nagyon hasonlít a fehér galócára, s azért nem minősítik árusíthatónak, hogy a gyűjtő ne okozzon több embernek problémát – fogalmazott Benkő Lajos.

A szakember tapasztalatai szerint a hévízi piacon csak elvétve akad probléma, és szinte kizárólag olyan, hogy megítélése szerint az egyedek állapota nem megfelelő, például kukacosságuk, vagyis a csigarágás nyomai miatt. Ezeket Benkő Lajos nem engedi kitenni az asztalokra.

A szakellenőr hozzátette, ha egy gomba az ehető és árusítható kategóriába tartozik, akkor is meg kell vizsgáltatni, „mert lehet, hogy adott állapotában – például azért, mert felülfertőzödött – már okozhat gyomorpanaszokat”.

– Rosszullét esetén tisztázni kell, hogy gomba-, vagy ételmérgezés az ok. Előbbit kizárólag azok az egyedek okozhatják, amelyek méreganyagot tartalmaznak, utóbbit viszont például egy penészes vargánya is. A gyomormosást, hiszen ha nincs biztos információ, minden esetben az következik, gomba-szakellenőri vizsgálattal el lehet kerülni – emelte ki Benkő Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában