Rajztáblák a tó partján

2023.09.13. 09:30

Az Ady-iskola vizuális tagozatának elsőévesei egy hétig Gébártra jártak "iskolába"

Sokéves hagyományra tekint vissza az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola történetében a vizuális tagozatos kisgimnazisták szabadtéri festőkurzusa, amelynek óráit ezen a héten tartotta Tánczos György és Monok Balázs a zalaegerszegi Gébárti-tó partján.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

A szabadban festés a kilencvenes években indult, majd néhány évig szünetelt, de az idei már a harmadik alkalom, hogy a zalaegerszegi diákok a nagy elődök, például Szinyei Merse Pál vagy Szőnyi István nyomdokain járnak.

Tánczos György művésztanár  jó pár  éve vezeti kollégájával, Monok Balázzsal a gimnáziumi tagozat elsőéveseinek, azaz a 9. osztályosoknak a  tóparti órákat. Délután háromig tartanak a foglalkozások, pontos terv szerint dolgoznak a növendékek, a ceruzarajztól indulnak, majd a monokróm festést, végül a hét végére a színes akvarellek készítését is gyakorolják.  Az alkotásokból az iskolában hamarosan minitárlat nyílik, így az iskolatársak is láthatják, milyen a tó képi világa egy-egy diákrajzon, festményen. Az elméleti képzés sem marad el, hiszen ezzel indulnak a napok, majd a végén művészettörténeti tárgyú filmet is vetítenek a tanulóknak. A gébárti kézműves alkotóház remek partnere az adysoknak, ahogy az időjárás is a kegyeibe fogadta őket eddig.

A tanárok a mentorszerepet is beépítették a hét programjába, a 24 elsőévest 10 felsőbb éves segíti, utóbbiak a legjobbak közül kerülnek ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában