Évtizedekig támogatta a társulatot

2023.09.30. 12:30

A premier előtti percekben Siklósi Vilmosra emlékeztek a Hevesi Sándor Színházban

A dombormű Béres János szobrászművész alkotása.

Arany Gábor

Az emléktáblánál Siklósi Judit, Béres János, Besenczi Árpád

Fotó: A szerző

Három évvel ezelőtt, 2020. október 30-án hunyt el Siklósi Vilmos a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőségnek tagja, a Béke-Shalom Baráti Társaság helyi szervezetének életre hívója és ügyvezető elnöke, aki megannyi kulturális esemény támogatója volt. Kifogyhatatlan szervező energiáinak köszönhetően kulturális rendezvények sora _  kiállítások, hangversenyek, filmhetek, könyvbemutatók, színházi előadások _  váltak elérhetővé a nagyközönség számára is a megyeszékhelyen. Életét az értékek támogatásnak szentelte, feleségével példát adott a mecénási hozzáállásból, kiemelt figyelemmel fordultak a Hevesi Sándor Színház felé, állandó támogatói voltak. Egyebek mellett a társulat örökös tagjait idéző bronz­plakettek ötlete és finanszírozása fűződik a nevükhöz. A zalaegerszegi közönség által az Év legjobb színésze cím kihirdetéséhez kapcsolódva emlékfalat és közönség díjat készíttettek a művészek számára. Ezt először 2002-ben az Indul a  bakterház bemutatója alkalmából adták át. Tevékenységükért  2012-ben megkapták az Év Mecénása díjat a várostól, míg a színház társulata egy évvel később köszönte meg hasonló kitüntetéssel a támogatásukat.
Az új évad első premierje előtt pénteken este a színház nézőtéri büféjében leplezték le Siklósi Vilmos emléktábláját, Béres János szobrászművész alkotását. A megemlékezésen  Besenczi Árpád színházigazgató szólt a társulat 73 éves korában elhunyt barátjáról. Farkas Ignác pedig színművész elszavalta Siklósi Vilmos két versét. A nézőknek szóló zárógondolatot pedig Béres János, az emléktábla alkotója, Siklósi Vilmos barátja fogalmazta meg, és Besenczi Árpád tolmácsolta: Ha majd a bemutató után legördül a színpadfüggöny, és vastapssal jutalmazzák az előadást, akkor egyetlen tapsot, egyetlen  másodpercet csenjenek el a színészektől, és gondolatban küldjék el Siklósi Vilmosnak, annak az embernek, aki évtizedeken át saját pénzéből, magánemberként szponzorálta a színházat, polgári létünk legértékesebb darabját. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában