Kiállítás Gutorföldén

2023.08.14. 15:30

Volt egyszer egy kerámia?

Ugyan a szomszédos Tófejen működik, illetve működött majd' 100 évig a Zalakerámia gyáregysége, szinte minden gutorföldei család kötődött a gyárhoz.

Arany Horváth Zsuzsa

Mokkás készlet

Fotó: ZH/Savaria Galéria

Híreinkből értesülhettek, hogy ez adta az ötletet a faluból származó író, kötő, kritikus Turbuly Lillának az e hét vasárnapján a művelődési házban nyíló tárlathoz, amely a tófeji kerámiának állít speciális emléket. A Korok, képek, kerámiák című kiállítás tulajdonképpen hármas tematikájú lesz, hiszen Domján Adrián fotóit és Ódor Szabolcs festményeit is láthatja a közönség a szeptember elsejéig látogatható tárlaton.

- Amikor értesültem a tófeji egység leépítéséről, arra gondoltam, hogy valamiféle közösségi eseménnyel kellene reagálni egy korszak lezárultára - mondta lapunknak Turbuly Lilla. - Jómagam még budapesti aukciókon is láttam tófeji kerámiákat, itt nálunk pedig a mai napig fellelhetők minden háztartásban a gyárban készült használati és dísztárgyak. 

A művelődési ház felhívására augusztus 14-ig, hétfőig több mint 300 tárgy érkezett, köztük többek között kávés és likőrös poharak, csészék, étkészletek, kaspók, vázák, padlóvázák, tolltartók, hamutartók.  A kezdeményező örömére még a nagy kerámiagyűjteménnyel rendelkező Alföldi Róbert színművész, rendező is felfigyelt az akcióra, és egy - sokak által ismert - sünis ikebanával járul hozzá a kiállításhoz.  A gyárban egykor és most dolgozók családjai örömmel reagáltak a felhívásra, hiszen az életük szerves része a tófeji munkahely,  a nyolcvanas évek közepéig ott gyártott tárgyak pedig sokak gyermek- és ifjúkorát idézik. A művelődési házban augusztus 20-án, vasárnap 14,30-kor nyíló, s aznap este hétig, majd szeptember elsejéig megtekinthető,  az ünnepi rendezvények sorába illeszkedő tárlatot Katona György, a Zalakerámia tófeji üzemének egykori igazgatója nyitja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában