Program augusztus 19-én

2023.08.16. 09:30

Új kenyér ünnepe Kehidakustányban

Kehidakustányban augusztus 19-én, szombaton tartják az új kenyér ünnepét, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak idén is a szervezők. Az eseménynek a kustányi romtemplom és a Hagyományőrző Mariska udvar ad otthont.

Varga Lívia

A tavalyelőtti ünnep egy pillanata a romtemplomnál

Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

„Augusztus 20-a az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe. Ezen a napon megemlékezünk a természet ajándékairól és a mezőgazdaságban dolgozók munkájáról is, amely lehetővé teszi, hogy asztalunkra finom kenyér kerüljön”, írják a program kapcsán a szervezők. Ebből az apropóból rendezik meg ismét az új kenyér ünnepét szombaton Kehidakustányban is, ahol a résztvevők a Hagyományőrző Mariska udvarból elindulva a kustányi templom romjainál emlékeznek meg az államalapításról.  A menet gyalogosan 16.30-kor indul, lovaskocsival pedig 17 órakor. A romtemplomnál 17.30-tól köszöntőt mond Lázár István polgármester, majd a programra érkező vendégek Gergely János előadásában meghallgathatják a romtemplom legendáját. Ezt követően megszegik a Hagyományőrző Mariska udvar kemencéjében sült közel 4 kiló kenyeret, fellép a Gellénházi Népdalkör és a Völgyi Banda. 

Az esemény 19 órától a Hagyományőrző Mariska udvarban folytatódik mesterségbemutatóval, kulturális és gyerekprogramokkal, helyi termékek bemutatójával és közös szalonnasütéssel. 

20 órától a talpalávalót a Fonogram-díjas CimbaliBand zenekar húzza, amely a kelet-európai életérzést és népzenét vegyíti a modern zenei stílusokkal.  

Az esemény célja az új kenyér megünneplése, a hagyományok ápolása és bemutatása, valamint a kulturális és zenés élmények megosztása a résztvevőkkel. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat program keretében megvalósuló, díjmentesen látogatható rendezvényre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában