Állatvédelmi ismereteket adnak át a zalaegerszegi táborban

2023.08.09. 15:00

Szeretni csak kíméletesen, tartani körültekintően szabad

Kutya, macska, nyuszi, teknős, achát csiga és még jó pár kedvenc egy helyen. Az állatok megfelelő gondozásáról, életterükről, tulajdonságaikról szól ez a hét abban az interaktív napközis táborban, melyet a helyi Állatvédelmi Nevelés Egyesület első alkalommal szervezett Zalaegerszegen, a Tungsram szabadidőközpontban.

Mozsár Eszter

Nagy Veronika kezében Kimu cica, az állatokat szerető gyerekek gyűrűjében

Fotó: Pezzetta Umberto

A bejáratnál Mazsi, a törpenyuszi pihent, őt a nyaralásra utazó gazdája bízta a 6-14 éves táborlakókra. Az egyik asztalnál Málnával, a származási igazolással rendelkező afrikai törpesünnel ismerkedtek. A domboldalban szöcskét fogtak rövid tanulmányozásra a fiatalok, majd a szakmai gyakorlatát töltő Rácz Botond pedagógus hallgató segítségével gyorsan visszaengedték a természetbe. Tamás Dóra egyesületi tag a görög szárazföldi teknősét, a tízéves Tekit mutatta meg ottjártunkkor. A jelen lévő harmincöt gyermek már biztosan sokkal többet fog tudni a minket körülvevő állat- és növényvilágról, köszönhető az egyesület tagjainak és segítőiknek. Nagy Veronika alelnök ötlete alapján valósult meg a program, ami már most annyira sikeres, hogy jövőre kettő turnust szeretnének indítani.

Nagy Veronika az achát csigát mutatja, mellette Jánky Szilvia elnök
Fotó: Pezzetta Umberto

– Megbeszéltük, hogy minden állatnak megvan a haszna, még a szúnyogoknak is – mondta Jánky Szilvia, az egyesület elnöke. – Igyekszünk interaktívvá tenni a tábort, az információkat játékosan adjuk át nekik kötetlen formában az úgynevezett „Bagoly órákon”, miközben kézműves foglalkozásokat tartunk. Emellett építettünk erdei menedéket, sünvárat és rovarhotelt. Az a célunk, hogy megértsék, minden állat érző lény. Fontos, hogy megtanulják az állatok alapszükségleteit, mit esznek, mikor van szükség orvosra. Felhívtuk arra is a figyelmet, hogy csak megfelelő körülmények biztosítása esetén vegyenek magukhoz állatot. Ambrus Adrienn, a marketingért felelős egyesületi tagunk a lovak és macskák nagy kedvelője, ő azok tartásáról és az ivartalanítás fontosságáról beszélt.

A gyerekek tudják, hogy miként bánjanak az élő állattal, miközben megelégszenek a plüss kedvencekkel is. Középen Kimu cica és gazdája, Borbás Dániel
Fotó: Pezzetta Umberto

Kimu, az egyéves mentett cica ugyancsak nagy kedvenc lett pár nap alatt. A bársonytalpas négylábú pár hónapos volt, amikor szó szerint kiszemelt gazdája, Borbás Dániel ölébe huppant, azóta elválaszthatatlanok egymástól. Ki tudja, lehet, hogy terápiás állat válik majd a hámot nagyon jól viselő barátságos és empatikus cicából, legalábbis kitűnően bírta a gyerekek közelségét, simogatását.

A program valóban sokrétű és izgalmas. A háziállatok mellett a farmállatokról és egzotikus társaikról is szó esett. Hétfőn a Zalai Kutyasuli érkezett Borcsa és Blanka terápiás kutyával, kedden a Göcsej Kutyaklub tagjai tartottak állatasszisztált foglalkozásokat, ügyességi vetélkedőket a mentett Bundás kutyussal és Bonnie terápiás kutyával. Szerdán a „nemszeretem” hüllőkkel és puhatestűekkel ismerkedtek a gyerekek, ám néhány perc múlva már igazi barátságot kötöttek a teknőssel és az achát csigákkal, Csabával és Csillával. Csütörtökön dr. Illyés Zoltán biológus az erdő élővilágáról mesél majd, miközben megjárják a nemrég átadott Tölgyek útját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában