Éjt nappallá téve dolgoztak

2023.08.07. 16:10

Példás összefogás a Mura mentén - Murai árvízhelyzet 1. rész (galériák + videó)

Benedek Bálint

Tótszerdahelyen folyamatos a védekezés, a homokzsákokat egyfolytában töltik, hogy megakadályozzák a Mura betörését a településre

Fotó: Szakony Attila

A Mura folyó áradása kapcsán példás összefogásról tettek tanúbizonyságot a Molnáriban és Tótszerdahelyen élők. Mindkét dél-zalai településen szakemberek és civilek dolgoztak együtt éjt nappallá téve egész hétvégén és még hétfőn is, hogy homokzsákokkal védjék az értékeiket. Molnáriban főleg az ivóvíz kutakat és a szántóföldeket, Tótszerdahelyen néhány házat óvtak meg a víztől, mely hétfőn 13 órakor 547 centiméteren is állt. Ez mindössze hét centiméterrel marad el a 2014. szeptember 15-ei rekord vízállástól.

Molnáriban éjjel három óráig megfeszített munkában dolgoztak a gátakon az emberek, Kósa János polgármester mindvégig kint volt, s dolgozott. Elmondta: a vízügy munkatársai még hétfőn is figyelik a folyó mozgását. Utoljára május végén volt hasonló a helyzet, viszont akkor 462 centiméterrel tetőzött a Mura, most ennél súlyosabb a helyzet.

- Megmozdult a környék az áradás hírére, civilek, szakemberek, megannyi önkéntes tűzoltó egyesület érkezett a vármegye több pontjáról - mesélte. - Sőt még Nagykanizsáról is érkezett egy édesanya a kisfiával, de egy vándortábor középiskolás fiataljai is jöttek és amíg kellett rakták a zsákokat mintegy másfél kilométeres szakaszon, ahol nem elég magas a gát. Volt olyan rész, ahol fél méterrel a zsákok előtt állt meg a víz. Tizenötezer zsákot hozott a vízügy, annak több mint 90 százalékába 80 tonna homok került. A Murával együtt élünk, de olykor megállíthatatlan, s ilyenkor védjük az értékeinket. Például a Dél-zalai Vízmű csápos kútjait, vagyis az ivóvíz készletet, hiszen sokáig félő volt, hogy átbukik a víz, de végül szerencsére ez elmaradt.

Havasi Viktória Tótszerdahely polgármestere szintén egész hétvégén figyelte a Mura folyó mozgását, s azonnal reagáltak, ahogy szinte óráról órára emelkedett a víz. Vasárnap elkezdődött a munka, mely hétfőn is folyamatos, a civil segítők töltik a zsákokat és a vízügy, valamint további önkéntesek magasítják a gátat. A településen keresztülfolyik a Borsfa patak, aminek az lenne a szerepe, hogy elvezesse az árhullámot, ám most alaposan megemelkedett és lakóházakat is fenyeget.

- Vég nélkül sorolhatnám milyen sokan segítenek folyamatosan, a közösségi összefogás szép példája, hogy ennyien fontosnak érezték a segítségnyújtást - tette hozzá a Havasi Viktória.

A patak partján álló ház tulajdonosa, Keilbach Máté ottjártunkkor is a gáton dolgozott a barátaival, és erősítették a védvonalat. S reménykedtek benne, hogy végre megkegyelmez nekik a Mura és ha szép lassan is, de visszatér a medrébe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában