Élménynap a Lídrind portán

2023.08.14. 18:30

"Marhaságok piciknek" Csáfordon

"Idén nyáron hagyományteremtő szándékkal indítottuk el rendhagyó programsorozatunkat Zalaszentgróton, melynek keretében a kisiskolás korosztályt képezzük ki a marhafeldolgozás fortélyaira", tájékoztatta portálunkat Berkovics Aliz.

Varga Lívia

Gyerekek és kísérőik mindannyian egyetértettek abban, hogy sikeres és élményekben gazdag volt az első "Marhaságok piciknek" elnevezésű élménynap

Fotó: Berkovics Alíz

Mint elektronikus levelében írja: sikeresen, élményekben gazdagon zajlott le az első "Marhaságok piciknek" elnevezésű élménynap a Lídrind portán, Csáfordon. 
A gyerekek elsőként elméleti ismeretüket gyarapították a szarvasmarháról és annak feldolgozásáról, majd kezdődött az utazás az érzékszervek körül: a fűszerek mélyebb megismerése. Felderítették az alapanyagok világát, ami elengedhetetlen volt a kolbásztöltés megkezdése előtt. Minden gyermek elkészítette első kolbászkáját, melyet nagy odafigyeléssel varázsoltak az asztalra, a fűszerek kiválasztásától a füstölésig.
Tarsoly Lídia vezetésével bejárták a porta feldolgozóüzemét, majd egy kisebb túra után meglátogatták az újszülött borjút, és meg is etették. Kreatív feladatokkal: rejtvényekkel, kirakóval, festéssel színesítették a napot. 
- A Lídrind portán fő feladatként tűztük ki, hogy megismertessük az egészen fiatal korosztállyal a szarvasmarha feldolgozásának sokszínűségét, fogyasztásának jótékony hatását. Valljuk, hogy a hagyományok őrzése segít a közösség összetartásában - írja levelében Berkovics Aliz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában