Enyhíthetné a fájdalmakat

2023.08.04. 16:00

Kárpótlást kér Teleki László a németektől

A cigányholokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából mondott beszédet Teleki László, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, korábbi roma ügyekért felelős államtitkár a minap Berlinben, majd másnap Auschwitz-Birkenauban.

Pásztor András

Teleki László Berlinben. Több kérést is megfogalmazott a német kormány felé

Fotó: ZH-Archívum

Mint azt a roma politikus megfogalmazta: a kevés túlélő a mai napig sem tudta elfelejteni azokat a borzalmakat, amit át kellet élniük a nácik fogságában. Sőt, az elhurcoltak rokonai, hozzátartozói sem tudják elfelejteni azokat a gyilkosságokat, amiket anyáik, apáik, gyermekeik ellen elkövettek.

– A fentiek miatt három kéréssel fordultam a német kormányhoz, egyrészt arra kértem a döntéshozókat, hogy nyújtsanak kollektív kárpótlást azon európai országok roma lakosságának, amely országokban a nácik üldözték a roma lakosságot – említette Teleki László. – Másodsorban azt kértem, az érintett európai országok fővárosaiban és nagyobb városaiban biztosítsanak olyan közösségi központokat, ahol oktatási, tudományos és kulturális tevékenységet folytathatnak a romák. Harmadsorban pedig azt kértem a német kormánytól, hogy biztosítson tanulmányi ösztöndíjakat a középiskolában és felsőoktatásban tanuló roma diákok számára.

Teleki László úgy fogalmazott: a javasolt kollektív kárpótlás a fájó sebeket meggyógyítani nem tudja, még ennyi idő után sem. De talán a jövőbe vetett hit reménye enyhítené a fájdalmakat, ha látnák roma fiatalok sokaságát a közép- és felsőoktatásban tanulni, majd dolgozni olyan munkahelyeken, amelyek eddig csak álom volt számukra.

– Azért javasoltam ezt a három pontot, hogy jövőre, amikor 80. évfordulója lesz az Auschwitz-Birkenauban történt mészárlásnak, tudjuk összegezni, hogy mi valósult meg a javaslatainkból – érvelt Teleki László, aki hozzátette: a német kormány mellett ezen kérésüket eljuttatják Brüsszelbe, az Európai Tanácsba is, hogy ott is megvitathassák, miként tudnak az említett pontokhoz célzott támogatást nyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában