Nagy bajt előzhetünk meg

2023.08.11. 14:06

Használjuk és tároljuk biztonságosan a gázpalackot!

Akár a következő, kedvező időjárást hozó napjaiban, akár otthonainkban használjuk a gázpalackokat, mindig ügyelnünk kell bizonyos szabályokra, amiket ha betartunk, biztosan problémamentesen használhatjuk az eszközt.

Zaol.hu

Forrás: pixabay.com

A bográcsozáshoz sokan használnak gázrózsát vagy gázzsámolyt. Ilyen esetben fontos, hogy csak a kimondottan ahhoz a készülékhez készült gumitömítéseket, illetve tömlőket szabad alkalmazni, figyelmeztet honlapján a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ha a tömítés megérett a cserére, célszerű az újat szakboltban megvásárolni, és az újbóli használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz. Csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata! Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. Gázpalackos grillezésnél fontos, hogy csak hivatalos helyről, ép szeleppel és zárófóliával ellátott palackot szabad beszerezni, illetve azt csak a gyártó által előírt nyomáscsökkentővel szabad használni! Használat után mindig zárjuk el a palackot!

A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak. A tárolás körülményei lényegesek: PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény (például pince, kút, csatorna), pincelejáró, pinceablak. Ráadásul legfeljebb 35 kilogramm töltettömegnek megfelelő mennyiségű tartalékpalack tárolható. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezései szerint propánbutángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet tárolni. Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, garázsokban is.

A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propánbutángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki. Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.

Nemcsak a propánbutángáz-palackok nehezítik a tűzoltók munkáját, hanem az acetilénpalackok is, amelyek főleg az autószerelő és a karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő. A hő hatására felhevülő acetilénpalackokban könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Előfordult, hogy már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehet megelőzni a robbanást.

Egy gázpalackban a nyomás a hőmérséklet függvényében változik. Egy háztartási 11,5 kilogrammos teli gázpalackban mínusz 15 fokon csak 1,5 bar körüli a nyomás,  40 fokos hőmérsékleten is csak 14,5 bar nyomás jön létre. 70 Celsius fokon viszont 26 bar nyomás jön létre a gázpalackban. A felülvizsgálati tesztelés során 25 barral tesztelik a palackot, de ez a 25 baros nyomást már 70 fokos hőmérsékletnél is meghaladja a palackban lévő gáz. Így a kihasadási nyomás, amit már nem bír ki a palack, ennek általában a kétszerese, de ez sok mindentől függ.

A PB-gáz térfogata viszont hő hatására hirtelen növekszik meg: egy Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent. Tehát egy lakástűz esetén, ahol a nyolcszáz fokos hőmérséklet sem ritka, akár egy perc alatt is elérheti azt a nyomásértéket a gáz, ahol felrobban a palack.

Mind a lakókra, mind a beavatkozó tűzoltókra komoly veszélyt jelentenek az ilyen jellegű tűzesetek. Ha valakinek tudomása van gázpalackok jelenlétéről egy égő ingatlanban, akkor minden esetben közölje ezt a vészhívás alkalmával, mivel ilyenkor a beavatkozó tűzoltóknak más tűzoltási taktikai eljárást kell alkalmazniuk.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártól menti meg a lakosokat! A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal oltó készüléket, tudhattuk meg a katasztrofavedelem.hu-ról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában