A 79. évfordulón

2023.08.04. 19:30

A roma holokausztra emlékeztek Galambokon

A Galamboki Roma Nemzetiségi Önkormányzat pénteken a hivatal előtti téren a holokauszt 79. évfordulójára emlékezett. A beszédekben elhangzott: a ma élő embereknek, a többségi társadalomnak szembe kell nézniük a romák ellen elkövetett bűnökkel.

Benedek Bálint

A résztvevők megkoszorúzták az emlékművet

Fotó: Gergely Szilárd

A főhajtáson Bogdán Sándor, a helyi szervezet elnöke elmondta: az időbeli eltávolodás messzivé tette azt a világot, de a holokauszt nem válhat a múlt egyik lezárt és történelmileg feldolgozott darabjává, hanem napjaink része kell, hogy maradjon.

- Nem engedhetjük, hogy a holokauszt megismétlődjön - folytatta. - Ezért meg kell tanítanunk a gyermekeinket, mit jelent másokat szeretni, elfogadni és megérteni. Évről évre szomorú szívvel emlékezünk azokra, akiknek az életét értelmetlenül kioltották csak azért, mert cigánynak születtek. Őket hibáztatták a kor gazdasági, politikai és társadalmi gondjaiért. A romák tudják, mi történt 1944 tavaszán, elérkezett az ideje, hogy a többségi társadalom tagjai is érezzék a cigányok múltbéli fájdalmát.

Utóbbi gondolathoz kapcsolódott megemlékező beszédében Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Szerinte kevés falu közössége emlékezik meg a romák holokausztjáról, ám ebben Galambok az élen jár, ráadásul néhány éve méltó emlékművet is állítottak.

- Azzal sokak tisztában vannak, milyen események történtek 1944. augusztus 2-án, viszont azt csak kevesen ismerik, mi történt ugyanabban az évben május 16-án - mondta. - Ekkor fellázadtak a romák, hiszen Auschwitzban ki akarták végezni a gyermekeiket, amit nem hagytak, de hiába szegültek ellen, a kegyetlenségek nem kerülték el a családokat.

A megemlékezésen szólt még a vármegyei szervezet elnöke, Orsós Vendel és a kanizsai Kardos Ferenc roma történelemkutató könyvtáros, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában