Bázai búcsú

2023.08.16. 17:45

A régi falusi életmódot idézi

Az egykori falusi életmódot megidéző retró kiállítással színesítették a hagyományos búcsúi ünnepet Bázakerettye bázai településrészén. A volt iskolaépületben látható tárlathoz a helyi lakosok adták össze a bemutatott tárgyakat.

Gyuricza Ferenc

Tóth Jánosné (balról) és Ferincz Vincéné a retró kiállítás egy részletével

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiállítás Salamon Józsefné ötlete volt, a kivitelezésében azonban többen részt vettek. Közéjük tartozott Tóth Jánosné, aki egy évvel korábban ugyanitt a bábgyűjteményét tárta az érdeklődők elé, valamint Ferincz Vincéné, aki a tárlat berendezését irányította.  

- Az idei bázai búcsúra eredetileg egy olyan kézimunka-kiállítással készültünk, ami a helyi asszonyok munkáit mutatja be – mondta Ferincz Vincéné. – Felvetődött közben, hogy a helyben fellelhető régi használati eszközöket, lakberendezési tárgyakat is érdemes volna a közönség elé tárni, hiszen nagyon sokan, elsősorban a fiatalabbak már nem ismerik ezeket. A kiállítást Cserép Róbert magángyűjteményére alapoztuk, neki nagyon sok régiség van a tulajdonában, de másoktól is kaptunk tárgyakat. 

Tóth Jánosné mindezt azzal egészítette ki, hogy közben mind többen ajánlottak fel további tárgyakat, még a tárlat megnyitóját követően is voltak olyanok, akik azt mondták, hozzá tudnának járulni annak teljesebbé tételéhez.  

- A kiállítás a terveink szerint két héten keresztül lesz látható, ám aki szeretné megtekinteni, attól előzetes telefonos jelentkezést kérünk, hiszen a bázai kultúrház nincs állandóan nyitva – tette még hozzá Tóth Jánosné.  

A bázai búcsú a helyi hagyományoknak megfelelően ünnepi szentmisével kezdődött, majd a kiállítás megnyitóját követően kulturális bemutatókkal és gasztronómiai kínálattal várták az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában