Hitéleti tábor a Mura menti településeken

2023.08.03. 10:00

A horvát identitásukat őrzik

Az Országos Horvát Önkormányzat ezúttal a Mura menti településeken szervezte meg a horvát hitéleti tábort, ahol a régmúlttal és a máig élő hagyományokkal ismerkednek péntekig az általános iskolások.

Benedek Bálint

A horvát nyelven jól beszélő általános iskolás fiatalok csoportja a tótszentmártoni Szent Márton templom előtt

Fotó: Gergely Szilárd

A bentlakásos tábor bázisa a tótszerdahelyi Fedák-kúria, ahonnan az 5. és 8. osztály közötti mintegy 40, horvát nyelvet tanuló fiatal csillagtúraszerűen járja be a környék nevezetességeit, templomait és tájházait. Kedden a gyalogos, horvát énekekkel színesített zarándoklat a tótszentmártoni Szent Márton-templomhoz vezetett.

Az ország számos pontjáról érkezett ifjú vendégeket Matoláné Proszenyák Hajnalka, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet igazgatója fogadta. Elmondta: nagy öröm, hogy a Mura menti régióba látogatott ennyi tehetséges, a horvát nyelvet jól értő gyermek, köztük vannak a tótszerdahelyi iskolások is. A tábor vezérfonala a katolikus vallás, illetve a hitélet megismertetése. Ezen felül még további programokkal színesítették a foglalkozásokat. Amelyik településre mennek, ott igyekeznek a történeti visszatekintés mellett az erre a tájegységre jellemző népviseletet megmutatni az ország más pontjairól érkezett fiataloknak. Láthatnak majd aranymosást és hálós halászatot a Mura folyónál, de olyan tájházakba is ellátogatnak, ahol a dél-zalai horvátság életével ismerkedhetnek meg.

- Szívesen jöttünk a Mura mentére, hiszen ezt a területet nem ismerték a gyerekek, a többi horvát nemzetiségűek lakta magyar vármegyét az előző években már végigjártuk - fogalmazott Rónainé Bárics Márta, az Országos Horvát Önkormányzat vallási bizottságának elnöke. - Jöttek általános iskolások a tótszerdahelyiek mellett még Budapestről, Hercegszántóról, Pécsről és Felsőszentmártonból is. Nagyszüleink, szüleink tudását szeretnénk átadni a mai, talán legfiatalabb generációnak, hogy legalább az alapimádságokkal, vagy az asztali áldás fogalmával tisztában legyenek. A horvátok lakta településeken megismerhetik a templomokat és azok történetét, a védőszentjeiket és azt, hogy az őseink miből táplálkoztak, hogyan élték meg a hitüket. Fontos küldetésünk a másik tájegységek horvát nemzetiségének feltárása, megismertetése a gyerekekkel, hiszen ebből építkezhetnek a jövőben, ezáltal örökíthetik tovább identitásukat.

Hozzátette: a hitéleti táborban a diákok zöme jól érti a horvát nyelvet, melyet nagy valószínűséggel a középiskolában is tanul tovább. Szerencsére nagyon jó arányban tesznek később eredményes nyelvvizsgát, és sokak a gyakorlatban is használják, vagyis élővé teszik a nyelvet, ami ugyancsak erősíti a nemzetiségi hovatartozásukat.

Az egyik diák, Simai Mirjana, a pécsi Miroslav Krleza horvát iskola 8. osztályosa boldog, hogy ismét egy új tájegységet ismerhet meg, ő a korábbi három tábor foglalkozásain is szerepelt.

- Édesanyám horvát, vele kizárólag horvátul beszélek, s hívőként lényeges a hitélet elsajátítása - mondta Mirjana. - Fontos a tradícióink ápolása, amikor horvát nyelvű misét hallgatok a templomban, érzem és tudom, hogy hova tartozom.

A tótszentmártoni Szent Márton-templomban a gyerekeket a tótszentmártoni Mihovics Szebasztián diakónus várta, aki az egyházi hierarchiáról, az egyház felépítéséről tartott horvát nyelvű előadást. Emellett szólt Isten házáról is, mely 1777-ben épült,  így a környék egyik legrégebbi temploma.

A gyerekeknek szánt változatos programok közül az egyik talán szélesebb körben is érdeklődésre tarthat számot. Augusztus 3-án, csütörtökön 18 órakor a murakeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban tamburás horvát nyelvű szentmise lesz Željko Faltak, a Zágrábi Érseki Szeminárium, Papnevelő Intézet rektora és Bences Martin papnövendék celebrálásával. A rektor látogatásának célja, hogy a Zágrábban tanuló Bences Martin kispap szülőfaluját és annak hitéletét megismerje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában