XXIII. alkalommal

2023.07.18. 15:00

Vasárnap Egerszegi Búcsú

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg július 23-án, vasárnap az Egerszegi Búcsút a zalaegerszegi Falumúzeumban. A rendezvény ötletgazdája és szervezője az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE).

Arany Horváth Zsuzsa

Pesti Tímea, Major Zsolt, dr. Kocsis Gyula, az EZE tisztségviselői és Eichinger Attila, Varjú András, dr. Kostyál László, múzeumi házigazdák

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A szervezet vezetői és a helyszínt adó házigazdák kedden sajtótájékoztatón ismertették a vasárnapi rendezvény eseményeit.

Dr. Kocsis Gyula, az EZE leköszönő, Major Zsolt, az EZE új elnöke számolt be arról, hogy több mint húsz éve indult útjára a zalai hagyományokat őrző és a szülőföldhöz való kötődés erősítő rendezvény, amely - ahogy mindenütt Magyarországon - a település védőszentje tiszteletét is jelképezi, jelen esetben Mária Magdolnának, Zalaegerszeg védőszentjének is ajánlják a közösségi eseményt. Július 23-án, vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket a Falumúzeumban a programok, 11 órakor tartják az ünnepélyes megnyitót, majd a Pajtagalériában Németh János Kossuth-díjas keramikus, a Nemzet Művésze ritkán látható alkotásai lesznek megtekinthetők, a tárlatvezetést maga a művész tartja. A búcsú szakrális eseménye, a Fliszár Károly nyugalmazott főesperes által celebrált szentmise 12 órakor kezdődik a skanzen Fatemplomában, fél háromtól gazdag kulturális kavalkád veszi kezdetét. Az EZE által alapított Lokálpatrióta díjat 15 óra 15 perckor adják át Balaicz Zoltán polgármesterrel együtt. A díj Németh János bronz plakettje, amely 24. alkalommal talál gazdára.  A délután folyamán a Zalaapáti Harmonika Zenekar is a közönség elé lép, a formáció korábban is nagy sikert aratott. A kirakodó vásár s a  gazdag étel- és italkínálat este hét óráig várja a résztvevőket.

A sajtótájékoztatón dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója a búcsú (feloldozás) történeti áttekintése mellett a szakrális funkciójáról is szólt, jelezve, hogy a települések legfontosabb lokális ünnepe volt, amely mindig a templom felszenteléséhez kapcsolódott. Zalaegerszeg e hagyomány szerint a XIII. század óta Mária Magdolna oltalma alatt áll. Varjú András, a Falumúzeum vezetője személyes gyerekkori élményt idézve hangsúlyozta, a búcsú egyben az adott közösségből messzire kerültek hazalátogatásának, a nagyobb család összejövetelének az ideje, az Egerszegi Búcsú ennek is szeretne eleget tenni. A város különlegesen szerencsés helyzetben van, hallhattuk a skanzen szomszédságában működő, így a búcsúnak is helyszínül szolgáló Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatójától, Eichinger Attilától. A hajdani göcseji élet bemutatása mellett ugyanis ugyanitt megtekinthetők a Göcsejbe berobbant iparág muzeálissá vált eszközei, a falusi miliő és a hazai ipartörténet sétautakkal kapcsolódik össze a város szélén, mondta az igazgató, aki "Az olajipar is megér egy misét" francia királyi szólás aktualizálásával utalt a rendezvény sokrétűségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában