Kánikula

2023.07.06. 19:30

Már a VÉSZ applikáción keresztül is elérhető a hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Szabó Judit

Forrás: pexels

A hőségriasztást, a fokozatát, valamint az érvénybe lépés időpontját, s ha prognosztizálható, a várható időtartamát az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki. 

A riasztási fokozatokat környezet-egészségügyi elemzések alapozták meg. Másodfokú riasztást akkor adnak ki, ha a meteorológiai előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25C°-ot.

Harmadik fokozat lép életbe, ha az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 27C°-ot.

A VÉSZ applikáció android és iOS rendszerre egyaránt ingyenes letölthető a Play Áruházból és az App Storeból. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában