Nem mindennapi látvány

2023.07.18. 16:30

Különleges motorkerékpár a molnári falunapon

Nemrégiben a molnári falunapi rendezvényre látogatók egy egyedi, 1931-ben gyártott motorkerékpárt is megtekinthettek. A 600 köbcentis, oldalszelepelt motor gyártója az egykori Méray Motorkerékpárgyár volt.

Korosa Titanilla

A motorkerékpár ma is működik

Fotó: Korosa Titanilla

A Méray az első motorkerékpárgyár volt Magyarországon. Méray-Horváth Lóránd (1892-1968) és Méray-Horváth Endre (1893-1966) 1923-ban Budapesten, az I. kerület Városmajor utca 10. alatt rendezte be első műhelyét. A Méray testvéreket a korabeli divatos angol sportmotorok ihlették meg. A Méray-motorok jellegzetes háromszög vázát többek között a Cotton nevű brit márka inspirálta. Ha még működne, idén lenne a gyár 100 éves.

Fotó: Korosa Titanilla

A bemutatott jármű motorblokkját Angliából hozták, a többi részét hazánkban gyártották. Ilyen kétkerekű járművel versenyzett egykor Horthy Miklós kormányzó fia, ifj. Horthy Miklós. A motor tulajdonosa nagykanizsai, rendszeresen karbantartja és működik is a jármű, a falunapon el is indították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában