Az örök életre gondolnak

2023.07.14. 20:00

Katolikus óvoda lesz a keszthelyi Kiskastély felújításával

Sikeres pályázat segítségével, mintegy 2,5 milliárd forintból felújítja a patinás, de leromlott állagú keszthelyi Kiskastélyt a Veszprémi Főegyházmegye. A tervek szerint jövő ősztől katolikus óvoda működik majd itt.

Péter B. Árpád

A négycsoportos óvoda látványterve. A tervek szerint jövő ősztől fogadja az intézmény a gyermekeket

Forrás: veszprémi érsekség

Az évtizedek óta üres, kihasználatlan és rossz állapotú épület rekonstrukciója része a kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia óvodafejlesztési programjának. A félköríves, romantikus stílusban készült műemléképület mai formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor a Magyar Királyi Tanintézet számára alakították át a kastélyt. Később irodák, raktárak működtek itt, s lakások is voltak az ingatlanon.

A sajtótájékoztató résztvevői, b-j Tál Zoltán plébános, Manninger Jenő, dr. Udvardy György, Nagy Bálint, Mezei András plébános és Őry Gábor
Fotó: Péter B. Árpád

Legutóbb 1999-ben részben felújították a Kiskastélyt, ekkor Keszthely főépítészi irodája költözött a 160 éves falak közé. Most a veszprémi érsekség négycsoportos katolikus óvodát indít itt.

Dr. Udvardy György érsek a sajtótájékoztatón kijelentette: „e beruházással is az örök életre gondolunk”.

A főpásztor kiemelte: a katolikus oktatási intézmények, az egyház évszázados tapasztalatával, mindig a konkrét helyzetre reagálva tudnak és kívánnak részt venni egy közösség, egy település – ezúttal Keszthely – életében, de sosem idegen testként.

Dr. Udvardy György: Fontos küldetés az óvodaalapítás
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György kijelentette, a város meghatározó szerepet tölt be a régió szellemi, kulturális és vallási életében, ezért is fontos küldetés az óvodaalapítás, amely ezúttal összekapcsolódik egy műemléképület – két éves előkészítést követő – felújításával.

Az érsek jelezte: „nemcsak óvodát szeretnénk építeni, hanem egy olyan szellemiséget is megjeleníteni, amely a keresztény emberképből és az egyház küldetéséből fakad, ugyanakkor célunk, hogy a múltunkat, gyökereinket is tiszteletben tartsuk, s ez az épület sugallja mindezt”.

„Egyházi óvodára, s ezzel együtt erre a szellemiségre szükség van a városban”. Képünkön b-j Tál Zoltán plébános, Nagy Bálint, Manninger Jenő, dr. Udvardy György, Őry Gábor és Mezei András plébános
Fotó: Péter B. Árpád

Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója jelezte, az új óvoda tagintézményként, ám szakmailag önállóan működik majd, viszont a fiatalok bekapcsolódnak a lelkiségi programokba, ünnepekbe, kirándulásokba. E beruházás révén az óvodától az általános iskolán keresztül a középiskoláig terjed majd a katolikus fenntartású oktatási-nevelési intézmények sora Keszthelyen.

Manninger Jenő polgármester arról beszélt, ez stratégiai jelentőségű beruházás és többről szól, mint egy – egyébként jelentős – épület felújításáról. Egyházi óvodára, s ezzel együtt erre a szellemiségre szükség van a városban, tette hozzá Keszthely első embere, aki azt ígérte, ehhez a misszióhoz az önkormányzat is hozzájárul, például azzal, hogy jövőre, az építkezés előrehaladtával rendbe teszik, megújítják a Kiskastély környezetét.

Jelenleg rendkívül leromlott a patinás Kiskastély állapota
Fotó: Belovári András

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte: a városnak és térségének stratégiai fontosságú az érsekséggel való együttműködés, de nem csak a mostani beruházás miatt. Mint mondta, az európai folyamatokra – például az egyre erősödő gender propagandára – tekintve, gyermekeink védelmében az egyházra mindenkor számíthat a kormány. Egy katolikus óvoda is ezt a célt szolgálja, fűzte hozzá a politikus, hozzátéve: persze, városképi szempontból is fontos az évtizedek óta elhanyagolt épületegyüttes helyreállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában