„Összetartozunk” mottóval szervezték a tábort

2023.07.03. 14:00

Kárpátaljai gyermekek érkeztek Zalaegerszegre

Egy héten át élvezhetik a zalai vármegyeszékhely vendégszeretetét a beregszászi magyar fiatalok, akikkel már vasárnap megismerkedett Balaicz Zoltán polgármester. A hétfői városházán tartott sajtótájékoztatón kiderült, az ötven gyermek és kísérőik táboroztatását a Zalaegerszeg Barátai Egyesület és a Zalaegerszegi Fiatalok Egyesülete a Pro Filii Alapítvány támogatásával valósítja meg.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A Teleki Blanka Kollégiumban elszállásoltakat már az első nap változatos programok várták, a sajtótájékoztatót követően izgalmas nyomozós játékban Zalaegerszeg nevezetességeit térképezhették fel a belvárosban. Az egyhetes itt tartózkodás alatt a Teskándi Csukás István Iskola tanulói és pedagógusai kísérik őket.

Kedden a TV-toronyba és az Alsóerdei Sport- és Élményparkba látogatnak el. A többi napokon a falumúzeumban kincskeresés várja őket, a Gébárti-tónál fát ültetnek, majd ugyanitt a csapatversenyeket követően a sárkányhajózást is kipróbálhatják. A szombati visszautazás előtt pénteken jó időben reménykednek, ugyanis fürdőzést terveztek az Aquacityben.

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegnek összesen 17 testvérvárosa van. A legerősebb a kapcsolat a határon túli magyar testvértelepülésekkel (Dunaszerdahely, Lendva, Marosvásárhely, Barót, Nyárádszereda), köztük Beregszásszal. A kárpátaljai várossal 2007-ben kötötték meg a hivatalos szerződést, aminek megerősítését tavaly írták alá, emlékeztetett Balaicz Zoltán polgármester. A városvezető felidézte, több kamionnyi segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára, s jövő héten egy delegáció újabb ötmillió forint értékű adományt szállít Beregszászra. Balaicz Zoltán hozzátette, a koronavírus járvány előtt működött Zalaegerszegen egy Kárpát-medencei ifjúsági tábor, ahol a határon túli magyar testvérvárosok gyerekeit látták vendégül.

Bali Zoltán alpolgármester, a Zalaegerszeg Barátai Egyesület elnöke is üdvözölte a város nevében a kárpátaljai fiatalokat, miközben megköszönte a tábort szervezők munkáját és a programot támogató cégeknek a felajánlásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában